Liczba porcji24
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:45 min
Oczekiwanie:15 min
Poziom trudności:Średnie

Kokosowe śnieżki

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 100 g gorzkiej czekolady E.Wedel
  • 200 g surowej masy marcepanowej
  • 125 g cukru
  • 3 białka
  • 125 g drobnych wiórków kokosowych
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Masę marcepanową połączyć w misce z cukrem i białkami na jednolita masę. Dodać drobne wiórki kokosowe i całość wymieszać do jednolitej konsystencji.

  • 2

    Uzyskaną masę marcepanową porcjować na małe kuli za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki. Wyłożyć na blachę posmarowaną cienko masłem i piec w temperaturze 170 stopni, około 15 minut, na złoty kolor. Kokosowe śnieżki dobrze wystudzić i udekorować.

  • 3

    Czekoladę gorzką E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać. Czekoladą schłodzoną, ale wciąż płynną udekorować kokosowe śnieżki, zanurzając je do ½ objętości.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Kamil Zagórski 12 marca 2016 19:26
    Marcepan w połączeniu z wiórkami kokosowymi i musem czekoladowym jest to połączenie idealne! Ciasteczka kokosowe śnieżki polecam na tegoroczną Wielkanoc.
  • Natalia Domańska 12 marca 2016 16:27
    Zakochałam się w nich od pierwszego ugryzienia, bo uwielbiam wszystko co kokosowe, a jeśli ma jeszcze dodatek czekolady to już jestem w niebie :) Ciasteczka są tak delikatne, że rozpływają się w ustach, są bardzo słodkie, ale gorzka czekolada świetnie przełamuje smak, sprawiając, że kokosanki-marcepanki idealnie komponują się z mocną, czarna kawą. To świetne małe co nieco na pewno będzie częściej gościć w mojej kuchni.
  • Joanna Tarkowska 12 marca 2016 14:17
    Marcepan i kokos to symbole luksusu. Przygotowanie słodkiego co nieco z takich produktów pozwoli Ci poczuć się znakomicie w każdej chwili. Dzięki temu przepisowi ekspresowo zrobisz deser, którym będziesz się delektować jakby pochodził z najlepszej cukierni. Biała rozkosz, która dostarczy każdemu podniebieniu cudownych doznań nie byłaby tak wyśmienita gdyby nie otulono każdej sztuki gorzką czekoladą. Słodycz z odrobiną goryczki, pomysł z którego warto skorzystać.
  • Martyna Kurzydlak 11 marca 2016 22:57
    Gorzka czekolada stanowi doskonały kontrast ze słodką masą marcepanową, co powoduje prawdziwą eksplozję smaków ! Miękka masa marcepanowa i wiórki kokosowe sprawiają, że Kokosowe śnieżki wręcz rozpływają się w ustach. Dodatkową zaletą kokosowych ciasteczek jest to, że są one BEZGLUTENOWE, czyli mogą je jeść wszystkie łasuchy :)
  • Sylwia Drożdż 2 marca 2016 19:55
    Kokosanki z wyraźnie wyczuwalną masą marcepanową. W środku są mięciutkie i jak to z tego rodzaju ciasteczkami bywa, bardzo słodkie i uzależniające :) Gorzka czekolada świetnie równoważy smak słodyczy i z chęcią sięga się po kolejną kokosankę. Myślę, że następnym razem kokosanki całe obtoczę w czekoladzie :)