Liczba porcji1
Łączny czas:1 godz. 15 min
Przygotowanie:25 min
Oczekiwanie:50 min
Poziom trudności:Średnie

Klasyczne ciasto czekoladowe z migdałami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Trzy duże jajka
  • 150 gramów cukru
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 200 gramów malin
  • 100 gramów czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel
  • Skórkę z pomarańczy
  • 50 gramów wiórek kokosowych
  • 150 gramów zmielonych migdałów
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj kakao, zmielone migdały, skórkę z pomarańczy, wiórki kokosowe oraz roztopioną czekoladę mocną gorzką 80% E.Wedel. Wymieszaj całość, a po uzyskaniu jednolitej konsystencji, odstaw krem na kilka minut.

  • 2

    Tortownicę posmaruj olejem, oprósz mąką, a piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni Celsjusza. Przełóż masę formy, wylewając na wierzch polewę. Możesz również wykorzystać przygotowane wcześniej maliny.

  • 3

    Ciasto piecz przez około 35 minut. Udekoruj je według własnego uznania oraz upodobań.

Oceń przepis:

Desery przygotowywane na bazie kakao cieszą się dużą popularnością – nic w tym dziwnego, w końcu są niezwykle smaczne! Migdały znalazły szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach, w cukiernictwie wykorzystuje się je m.in. do przygotowania likieru amaretto oraz marcepanu. Zarówno nasiona kakaowca, jak i owoce krzewu, uprawianego w Azji i wielu krajach Europy, mają wiele składników odżywczych, dlatego połączenie tych dwóch składników to idealna fuzja, która zasmakuje każdemu!

Aromatyczny dodatek

Czekoladowe ciasto możesz również nasączyć mocnym alkoholem, np. domową wiśniówką. Proces jej przygotowania jest dosyć długi, bowiem pełne walory smakowe uzyskuje ona dopiero po kilku tygodniach. Ciasto czekoladowe nasączone domowym alkoholem ma jednak niepowtarzalny charakter. Do przygotowania wiśniówki  będziesz potrzebować: 1,5 kg dojrzałych wiśni, pół litra spirytusu 95%, 200 ml przegotowanej wody oraz 500 gramów cukru. Pamiętaj, że na samym początku powinnaś umyć owoce, a następnie usunąć z nich pestki. Wymieszany z wodą spirytus powinien mieć około 70% mocy. Następny etap to przełożenie wiśni do wcześniej przygotowanych słoików. Owoce należy zalać alkoholem, a następnie odstawić je w ciepłe miejsce na sześć tygodni, co jakiś czas wstrząsając całość. Po miesiącu przygotowany płyn trzeba przelać do butelek, a wiśnie zasypać cukrem. Przez kolejne dni owoce będą stawały się coraz bardziej słodkie do momentu aż wytworzy się gęsty syrop, stanowiący ważny składnik nalewki. Przygotowane ekstrakty na samym końcu warto połączyć i odstawić na kilka tygodni. Nalewka świetnie łączy się ze smakiem czekolady ze względu na to, że wiśnie nie zawierają aż tak dużo fruktozy jak inne owoce. Przygotowany alkohol nada również ciastu niepowtarzalnego aromatu. Trzeba jednak uważać, by smak nalewki nie dominował nad resztą składników.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: