Liczba porcji4
Łączny czas:1 godz. 15 min
Przygotowanie:15 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Łatwe

Karmelowo-czekoladowa zupa z słodkich ziemniaków

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1/2 tabliczki karmelowej białej czekolady E.Wedel
  • 1 pokrojony w kostkę słodki ziemniak
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 70 gr masła
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 1/2 l bulionu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Nagrzej piekarnik do 200 st. C. W misce wymieszaj olej, pokrojonego ziemniaka, sół i pieprz. Wysyp na blachę pokryta papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie. Piecz 40min mieszając ziemniaki co każde 10 minut.

  • 2

    Rozpuść masło w garnku, dodaj cebule smaż na małym ogniu przez ok. 5 min. dodaj ziemniaki i łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 15min, co jakiś czas mieszając

  • 3

    Do ostygłej zupy wsyp startą czekoladę następnie zmiksuj zupę blenderem. Ciągle mieszając wlej śmietankę. Podgrzej ciągle mieszając, nie doprowadź do zagotowania. Dodaj sok z cytryny

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Halina Trzęsiok 22 lutego 2016 13:35
    Czytając nazwę przepisu i jego składniki mocno zastanawiałam się, czy jest to zupa wytrawna, ze względu na dodatek cebuli, czy jednak słodka - wanilia bardzo mi tu namieszała w głowie. Karmellova czekolada pasuje zarówno do jednej jak i drugiej, zagadka dalej więc nie rozwiązana. Musiałam więc ją ugotować, by rozwiały się moje wątpliwości. I to był strzał w dziesiątkę! Bo zupa jest przepyszna. Choć dalej mam dylemat, czy jest ona wytrawna, czy słodka. Wyraźnie czuć ostrość cebuli i czarnego pieprzu, przebija się posmak wanilii i lekkiej kwaśności cytryny. Bataty same w sobie bardzo kremowe, raczej neutralne - świetnie przejęły smak dodatków. Choć to co w niej najlepsze, to słodko-słony smak karmelu. Dodanie na wierzch posiekanej czekolady, było świetnym krokiem. Genialnie chrupie między zębami! Użyłam czekolady karmelowej z dodatkiem orzeszków, więc spotęgowało to ten znakomity efekt. Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, bez problemu idzie powiększyć proporcje. A jako przystawka, zaostrza apetyt. Na pewno przygotuję ją jeszcze nie raz, nie tylko w okresie zimowym.