Liczba porcji15
Łączny czas:6 godz. 0 min
Przygotowanie:120 min
Oczekiwanie:240 min
Poziom trudności:Trudne

KarmeLovy sernik ze śliwkami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 200 g kruchych herbatników
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Kakao - 2 łyżki kakao Wedel
  • 1 kg mielonego sera twarogowego
  • 1 szklanka cukru
  • Karmelowa - 100 g czekolady karmelowej Wedel
  • 5 jaj
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10-12 dużych śliwek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków – dokładnie połączyć. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy 26 cm. Wstawić do lodówki.

  • 2

    W tym czasie przygotować masę serową. Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek. Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Ja ucieram robotem przez około 10 minut. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę- ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania. Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną oraz proszek budyniowy – dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na ciasteczkowy spód.

  • 3

    Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

  • 4

    Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w półplastry. Na patelni rozpuścić cukier, dodać śliwki – smażyć chwilę, aż lekko zmiękną. Śliwki wyłożyć na ostudzony sernik.

  • 5

    Sernik przechowywać w lodówce lub w innym chłodnym miejscu.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Wojtek 12 marca 2016 20:54
    Sernik jest najlepszy, kaloryczny i tak bogaty w bakalie, jak tego chcemy.