
0
1 godz.
40 porcji
Trudne
KarmeLove Topielce Wedlowskie z białym makiem i KarmeLovym Ptasim Mleczkiem
Tradycyjnie w okolicach 11 listopada zajadamy się poznańskimi rogalami świętomarcińskimi. Na blogu znajdziecie moją interpretację tych tradycyjnych wypieków. Dziś proponuję coś równie pysznego, przygotowanego na białym maku, nawiązującego do tradycji, ale również z nutką świeżości. Topielce z masą makową z dużą ilością orzechów, migdałów i żurawiny swój wyjątkowy smak zawdzięczają znaczącemu dodatkowi pysznych słodkości od Wedla. W cieście drożdżowym znajdziecie karmelLovą czekoladę, zaś w środku rogalika- pyszne, delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach serce- kosteczkę wedlowskiego Ptasiego Mleczka KarmelLovego. Ptasie mleczko idealnie współgra z dość ciężką makową masą, nadając jej lekkości i niepowtarzalnego charakteru. To naprawdę strzał w dziesiątkę. Rewelacyjnie smakują jeszcze ciepłe, kiedy gorąca pianka przyjemnie się ciągnie, ale równie dobrze smakują wystudzone. Rogaliki możemy posypać zwykłym cukrem pudrem, ale że w przepisie królować mają wedlowskie przysmaki, część rogali polałam polewą przygotowaną z czekolady Pierrot, a dla kontrastu smakowego zestawiłam ją z cytrynowym lukrem, migdałami i żurawiną. Polecam przepis, bo choć pracochłonny, to doznania smakowe zrekompensują nam cały trud.
Lista składników 21
Przygotowanie
Podobał Ci się ten przepis?
Komentarze