Farsz- Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy biały mak, lekko przesiekane orzechy włoskie i migdały oraz pokruszone herbatniki. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, cały czas mieszając i pilnujący, by masa się nie przypaliła. Po tym czasie masę studzimy, przestudzoną trzykrotnie mielimy. Przed faszerowaniem dodajemy do masy ekstrakt waniliowy, suszoną żurawinę i dobrze mieszamy.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. W misce łączymy pozostałe składniki- mąkę, olej, roztopione, przestudzone masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, dodajemy rozpuszczone w mleku drożdże i wyrabiamy na gładkie ciasto dodając pod koniec drobno posiekaną czekoladę E. Wedel KarmeLove
Ciasto owijamy w lnianą ściereczkę i kładziemy do zimnej wody z kostkami lodu na ok. 30-45 minut- aż wypłynie.
Po tym czasie ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Dzielimy je na 5 części. Każdą rozwałkowujemy na okrąg, z którego wycinamy po 8 trójkątów. Na trójkąty wykładamy po łyżce makowego farszu. Na środku układamy 1 kostkę ptasiego mleczka - Ptasie Mleczko® KarmeLove lub Biało białe Wedla -potrzebujemy całe opakowanie plus 4 dodatkowe kostki (w opakowaniu jest ok. 36 kostek, a rogali wyjdzie 40).
Zawijamy rogale i układamy w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, żeby urosły.
Po tym czasie smarujemy je białkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut.
Podajemy polane polewą przygotowaną z rozpuszczonej nad kąpielą wodną czekolady Wedel Pierot z łyżką masła i mleka oraz z lukrem przygotowanego na bazie soku z cytryny i cukru pudru- ile zabierze.
Rogale smakują idealnie zarówno na ciepło, jak też na zimno.
Smacznego!
Pyszne rogale polane czekoladową polewą i posypane żurawiną.
Rogal w przekroju- widać roztopione, puszyste i delikatne ptasie mleczko KarmeLove.
Nikt nie będzie w stanie się im oprzeć.
Już zagłosowałeś
na ten przepis.
Dziękujęmy za oddany głos
na ten przepis.
Dziekujemy za komentarz !
ZAMKNIJNie udało się dodać komentarza
ZAMKNIJ
DODAJ KOMENTARZ:
KOMENTARZE: