Liczba porcji1
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Łatwe

Kajmakowy sernik na zimno – na spodzie brownie

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 100 g Czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru do wypieków
  • 70 g mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400 g twarogu półtłustego zmielonego co najmniej dwukrotnie
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 50 ml mleka
  • 250 g masy krówkowej
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego.
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Masło umieść w małym garnku i dodaj połamaną czekoladę. Rozpuść na małym ogniu, a następnie odstaw do ostudzenia.

  • 2

    W misce wymieszaj jajka z cukrem. Dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj – tak, aby uzyskać gładką masę.

  • 3

    Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Połącz, aby uzyskać jednolite ciasto.

  • 4

    Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piecz przez ok. 20 minut.

  • 5

    Masę kajmakową i ser twarogowy wymieszaj mikserem na gładką masę. Dodaj olejek waniliowy i wymieszaj.

  • 6

    Śmietanę ubij na sztywno, a następnie połącz z masą serową – delikatnie wymieszaj łyżką.

  • 7

    Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wrzącej wody. Odstaw do ostudzenia.

  • 8

    Dodawaj do niej po 1-2 łyżkach masy serowej, za każdym razem mieszając.

  • 9

    Masę serową wylej na ostudzony spód brownie i wstaw do lodówki na kilka godzin. Sernik musi dobrze stężeć.

Oceń przepis:

Przygotowanie sernika kajmakowego na spodzie brownie jest proste i łatwe. Najwięcej czasu zajmuje proces tężenia – ciasto musi “przeleżeć” w lodówce nawet kilka godzin. Warto jednak poczekać, bo deser jest doskonały w smaku – mocna słodycz przełamana intensywnością czekolady zachwyci wszystkich fanów wyrazistych smaków.

Aby sernik kajmakowy na spodzie brownie prezentował się efektowniej, możesz go udekorować. Tutaj masz pełną dowolność, ale ciasto świetnie komponuje się z kawałkami krówek i podprażonymi orzechami włoskimi, oblanymi polewą czekoladową (przygotowaną z czekolady deserowej lub gorzkiej). Jeśli jesteś zwolennikiem intensywnej słodyczy, możesz polewę czekoladową zastąpić polewą z roztopionych krówek albo przygotować słony sos karmelowy.

Nie ma większego znaczenia, jak udekorujesz sernik na spodzie brownie, jedno jest pewne: zachwycisz nim swoich bliskich. Ta idealna kompozycja smakowa, której nie da się zapomnieć, jest prawdziwą przyjemnością dla podniebienia – niezależnie od tego, jak często będziesz go przygotowywać.

Zbierz więc wszystkie składniki, by wypróbować powyższy przepis. Dla tego smaku naprawdę warto! Zapewniamy.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: