Masło umieść w małym garnku i dodaj połamaną czekoladę. Rozpuść na małym ogniu, a następnie odstaw do ostudzenia.
W misce wymieszaj jajka z cukrem. Dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj – tak, aby uzyskać gładką masę.
Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Połącz, aby uzyskać jednolite ciasto.
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piecz przez ok. 20 minut.
Masę kajmakową i ser twarogowy wymieszaj mikserem na gładką masę. Dodaj olejek waniliowy i wymieszaj.
Śmietanę ubij na sztywno, a następnie połącz z masą serową – delikatnie wymieszaj łyżką.
Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wrzącej wody. Odstaw do ostudzenia.
Dodawaj do niej po 1-2 łyżkach masy serowej, za każdym razem mieszając.
Masę serową wylej na ostudzony spód brownie i wstaw do lodówki na kilka godzin. Sernik musi dobrze stężeć.
Przygotowanie sernika kajmakowego na spodzie brownie jest proste i łatwe. Najwięcej czasu zajmuje proces tężenia – ciasto musi “przeleżeć” w lodówce nawet kilka godzin. Warto jednak poczekać, bo deser jest doskonały w smaku – mocna słodycz przełamana intensywnością czekolady zachwyci wszystkich fanów wyrazistych smaków.
Aby sernik kajmakowy na spodzie brownie prezentował się efektowniej, możesz go udekorować. Tutaj masz pełną dowolność, ale ciasto świetnie komponuje się z kawałkami krówek i podprażonymi orzechami włoskimi, oblanymi polewą czekoladową (przygotowaną z czekolady deserowej lub gorzkiej). Jeśli jesteś zwolennikiem intensywnej słodyczy, możesz polewę czekoladową zastąpić polewą z roztopionych krówek albo przygotować słony sos karmelowy.
Nie ma większego znaczenia, jak udekorujesz sernik na spodzie brownie, jedno jest pewne: zachwycisz nim swoich bliskich. Ta idealna kompozycja smakowa, której nie da się zapomnieć, jest prawdziwą przyjemnością dla podniebienia – niezależnie od tego, jak często będziesz go przygotowywać.
Zbierz więc wszystkie składniki, by wypróbować powyższy przepis. Dla tego smaku naprawdę warto! Zapewniamy.
Już zagłosowałeś
na ten przepis.
Dziękujęmy za oddany głos
na ten przepis.
Dziekujemy za komentarz !
ZAMKNIJNie udało się dodać komentarza
ZAMKNIJ
DODAJ KOMENTARZ:
KOMENTARZE: