Liczba porcji4
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:15 min
Oczekiwanie:90 min
Poziom trudności:Łatwe

Jeleń w sosie czekoladowy cassis

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Czekolada gorzka - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady E.Wedel
  • Amerykanki - 3 ciasteczka Amerykanki E.Wedel
  • 600 g udźca jelenia
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml cassisa (najlepiej domowego)
  • 3 łyżki porzeczek macerowanych w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru
  • 1/4 pigwy w kawałku (można zastąpić cytryną)
  • 2 łyżki tłuszczu gęsiego
  • 4 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 fileciki anchois lub łyżka sosu rybnego
  • sól i pieprz do smaku, czerwony pieprz do przybrania
  • szczypta przyprawy do piernika
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w grube kawałki.

  • 2

    Ziarna pieprzu i ziele angielskie rozgnieść w moździerzu. Ciastka zmielić razem z przyprawą do pierników w młynku do kawy.

  • 3

    Cebulę, marchewkę i seler pokroić w grubą kostkę. Na gęsim tłuszczu podsmażyć mięso, dodać cebulę, chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, bulion, pigwę, cassis, macerowane porzeczki, anchois, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 90 minut, dolewając wody jeśli będzie taka konieczność. Po godzinie gotowania doprawić solą i pieprzem.

  • 4

    Sos przelać przez sito do drugiego rondla, dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • 5

    Na talerzach rozprowadzić po kilka łyżek sosu, na sos wyłożyć kawałki jelenia, przybrać czerwonym pieprzem, kilkoma porzeczkami nasączonymi alkoholem (dla nieletnich bez tego dodatku) i zmielonymi ciastkami z dodatkiem przyprawy piernikowej.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: