Liczba porcji10
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Średnie

Jak zrobić keks

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 5 jajek
  • 250 gramów masła
  • 340 gramów mąki
  • 300 gramów bakalii (świetnie się sprawdzą: rodzynki, kandyzowane skórki pomarańczy itp.)
  • Dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Aromat rumowy
  • Torebka cukru wanilinowego
  • Szczypta soli
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Najpierw należy przygotować bakalie. Suszone owoce warto wcześniej namoczyć we wrzątku. Orzechy i migdały trzeba posiekać na mniejsze kawałki (dobrze jest je wcześniej zmiażdżyć nożem lub posypać niewielką ilością cukru).

  • 2

    Masło o temperaturze pokojowej należy przełożyć do wysokiej miski. Kolejnym krokiem jest jego ubijanie. Należy to robić na niskich obrotach i dodawać powoli cukier, stopniowo zwiększając prędkość miksowania. Kolejnym krokiem jest dodanie szczypty soli oraz zawartości jednej torebki cukru wanilinowego.

  • 3

    Po uzyskaniu kremowej konsystencji, należy dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając całość. Gdy masa będzie już jednolita, należy dodać kilka kropli aromatu rumowego oraz przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Należy pamiętać o nieustannym miksowaniu ze sobą składników, inaczej powstaną grudki i ciasto nie wyjdzie idealnie.

  • 4

    Do pieczenia należy przygotować podłużną foremkę. Jej powierzchnię należy pokryć papierem do pieczenia, po czym wylać do niej płynną masę. Piekarnik w momencie wstawiania ciasta powinien być nagrzany na 180 stopni (program góra/dół). Całość trzeba piec przez około godzinę – każdy piekarnik grzeje inaczej, dlatego należy kontrolować to w jakim tempie rośnie ciasto.

  • 5

    Jeżeli uznasz, że Twoje ciasto jest już gotowe (można to sprawdzić poprzez włożenie w nie drewnianego patyczka – jeżeli będzie suchy po wyjęciu, oznacza to że ciasto jest już upieczone), wyjmij je z piekarnika i wyłóż na kratkę do ostygnięcia.

  • 6

    Może się także zdarzyć sytuacja, w której Twoje ciasto opada zaraz po upieczeniu. Oznacza to, że czas jaki ciasto spędziło w piekarniku był zbyt krótki. W takiej sytuacji można odczekać aż do jego wystygnięcia, przekroić je na pół i „podnieść” środek poprzez krem budyniowy. Nie będzie to tradycyjny keks, jednak ciasto będzie pyszne.

  • 7

    Aby ciasto było idealnie wilgotne, należy zawinąć je w folię spożywczą i odczekać dobę. Jest to niezawodny sposób, wykorzystywany od lat.

  • 8

    Twoje ciasto podczas pieczenia może zacząć pękać, wówczas warto zmienić tryb pieczenia. Wyłącz tryb grzania od góry, tak aby ciasto grzało się tylko od dołu. W takiej sytuacji należy niezwłocznie wyjąć ciasto z piekarnika – jeżeli nie jest przypieczone, łatwo można je uratować poprzez polanie lukrem lub polewą czekoladową, którą łatwo wykonasz z masła i czekolady Jedynej E.Wedel.

Oceń przepis:

Jest to ciasto wyjątkowo proste w przygotowaniu. Sprawdzi się ono na rożnego rodzaju wydarzeniach towarzyskich, jest także nieodłącznym elementem świąt.

Sprawdź również:

Przepis na sernik z białą czekoladą

Przepis na krem czekoladowy do tortu

Przepis na czekoladę do picia

Przepis blok czekoladowy

Przepis na polewę czekoladową

Przepis na suflet czekoladowy

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: