Liczba porcji12
Łączny czas:1 godz. 5 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:45 min
Poziom trudności:Łatwe

Jak zrobić idealnego murzynka?

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 300 gramów cukru
  • 6 jajek
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 260 gramów mąki pszennej tortowej
  • 250 gramów masła
  • 125 mililitrów mleka
  • 100 gramów czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 20 gramów masła
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Do rondelka wlej mleko oraz dodaj kakao ciemne z Ghany E.Wedel. Włącz palnik pod naczyniem i doprowadź składniki do wrzenia. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu, w innym wypadku może dojść do przypalenia spodu.

  • 2

    Do gorącej masy dodaj masło i zamieszaj do połączenia składników. Jednolitą masę, z której powstanie wilgotne ciasto czekoladowe, pozostaw do ostygnięcia.

  • 3

    Do dużej miski przesyp przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia.

  • 4

    Przygotuj dwa naczynia. Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w jednym z naczyń i ubij na sztywną pianę. W końcowej fazie możesz dodać odrobinę cukru, aby wzmocnić strukturę piany. Pozostałe żółtka dodaj do wystudzonej masy, z której ma powstać wilgotne ciasto czekoladowe. Następnie dodaj składniki płynne do mąki. Wymieszaj wszystko mikserem tak, aby nie powstały żadne grudki. Dodawaj stopniowo ubite wcześniej białka.

  • 5

    Pamiętaj! Nie możesz dodawać całej piany na raz. Pęcherzyki powietrza zawarte w pianie sprawią, że powstanie wilgotne ciasto czekoladowe. Zniszczenie struktury piany może sprawić, że ciasto wyjdzie bardziej suche niż powinno.

  • 6

    Przygotuj formę do pieczenia. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przelej przygotowaną wcześniej masę, z której powstanie wilgotne ciasto czekoladowe, do formy i włóż do dobrze nagrzanego piekarnika – optymalna temperatura to 180 st. C. Ciasto należy piec przez około 45 minut. By sprawdzić czy Twój wypiek jest już gotowy należy wykonać test suchego patyczka. Całość pozostaw do ostygnięcia.

  • 7

    Aby ciasto było jeszcze smaczniejsze, możesz wykonać polewę czekoladową. Nie tylko poprawi ona walory smakowe, ale i wpłynie na estetykę ciasta. Czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel pokrój w drobną kostkę i umieść w czystej, suchej metalowej lub szklanej miseczce. Jej średnica powinna być większa niż średnica garnka, na którym zostanie ustawiona.

  • 8

    Ustaw miseczkę z czekoladą gorzką klasyczną 64% E.Wedel na wypełnionym w ¼ wodą garnku. Włącz tzw. wolny ogień lub średnią temperaturę podgrzewania (jeżeli używasz kuchenki indukcyjnej). Poczekaj, aż czekolada się rozpuści i polej nią wystudzonego już wcześniej Murzynka.

Oceń przepis:

Kawałek domowego ciasta do kawy lub herbaty potrafi poprawić humor nawet w wyjątkowo pochmurny dzień. Wilgotne ciasto czekoladowe bez problemu można zabrać ze sobą w podróż lub do pracy i pozwolić sobie na tę rozkosz także poza domem. Zaletą tego ciasta jest prostota wykonania i niewielka ilość składników. Murzynek świetnie smakuje podawany solo, ale idealnie będzie się także komponował z bitą śmietaną i truskawkami.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: