Liczba porcji6
Łączny czas:30 min
Przygotowanie:10 min
Oczekiwanie:20 min
Poziom trudności:Łatwe

Jabłkowo-karmelowe masełko Wargorrowe

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1/2 tabliczki czekolady karmelowej Karmellove Wedla
  • 6 jabłek
  • 150 gramów masła
  • 50 gramów brązowego cukru
  • świeże listki mięty
  • 1 bagietka
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Jabłka należy obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć je na 1/3 porcji masła, cały czas mieszając na wolnym ogniu. Zasypać cukrem i karmelizować.

  • 2

    Pozostałą ilość masła rozpuścić z czekoladą karmelową w kąpieli wodnej.

  • 3

    Jabłka połączyć z masą maślano-czekoladową i miksować za pomocą blendera. Odstawić, by masełko nieco ostygło. Bagietkę kroić ukośnie, smarować masełkiem i dekorować miętą!

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Mateusz Dominik 13 marca 2016 20:12
    Klasa rozsmarowywania na chlebie: A+++ Prędkość znikania kanapek: w okamgnieniu Efekty uboczne: ma właściwości uzależniające Zauważone wady: bez względu na okoliczności: za mała ilość Trudność oraz czas wykonania: Bardzo szybki i łatwy w wykonaniu Proponowane modyfikacje: zetrzeć na tarce czekoladę Wedel Pierrot i posypać kanapki z jabłkowo-karmelowym masełkiem, dzięki temu zabiegowi, nie tylko masełko staje się słodsze, ale orzechowe nuty świetnie współgrają z zaproponowaną kompozycją smakową Zalety: - Znika równie szybko jak krem czekoladowo-orzechowy, a ma więcej wartości odżywczych i jest zdrowe (w umiarkowanych ilościach) Wszechstronność zastosowania: - Dzieci uwielbiają zabierać ów masełko na kanapkach do szkoły - Sprawdza się również jako masa do przekładania tortów - Idealny prezent na każdą okazję - A także do wyjadania łyżeczką z lodówki, kiedy domowników nie ma w domu Uwaga: Jeśli zdecydujesz się wypróbować ten przepis, powinieneś liczyć się z konsekwencjami swojego działania: bo ów masełko nigdy się nie nudzi, a tym samym może zaistnieć prawdopodobieństwo, że będziesz proszona/y o nieustanne jego przygotowywanie.