Liczba porcji1
Łączny czas:15 min
Przygotowanie:10 min
Oczekiwanie:5 min
Poziom trudności:Łatwe

Przepis na gorącą czekoladę z cynamonem i żurawiną

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 200 g Czekolady mlecznej E.Wedel
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 100 ml śmietanki-kremówki (30 lub 36%)
  • 4 łyżki konfitury żurawinowej i 1 łyżeczka cynamonu lub ¼ syropu żurawinowo-cynamonowego
  • kilka owoców żurawiny świeżej lub suszonej do dekoracji
  • opcjonalnie bita śmietana do dekoracji
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Pokrusz czekoladę na kawałki.

  • 2

    Mleko podgrzej ze śmietanką w rondelku, nie zagotowując ich. Gdy zrobią się ciepłe, wrzuć do środka czekoladę.

  • 3

    Zdejmij rondel z palnika i odczekaj 1-2 minuty do rozpuszczenia się czekolady. Wymieszaj dokładnie łyżką aż do uzyskania jednolitej mieszanki.

  • 4

    Jeśli korzystasz z syropu żurawinowo-cynamonowego, wlej go do gęstego napoju. Jeśli konfitury – dodaj do czekolady tylko cynamon. Konfiturę umieść wówczas na dnie szklanki lub kubka, w którym będziesz serwować gotowy napój.

  • 5

    Rozlej czekoladę do szklanek lub kubków. Udekoruj bitą śmietaną kawałkami świeżej lub suszonej żurawiny.

Oceń przepis:

Połączenie smaku cierpkiej, nieco gorzkiej żurawiny, korzennego cynamonu i dobrej jakości czekolady pozwoli wyczarować niezwykle aromatyczny deser, który przypadnie do gustu zarówno młodszym, jak i starszym domownikom. Warto go zaserwować właśnie w tej postaci podczas spotkań towarzyskich, a także długiego wieczoru spędzanego w rodzinnym gronie. Dostarczy feerii aromatów, które sprawią, że wszyscy poczęstowani szerzej się uśmiechną.

Pamiętaj, że syrop żurawinowo-cynamonowy, który przełamuje smak mlecznej czekolady, możesz przyrządzić samodzielnie. Wystarczy, że 225 g mrożonej lub świeżej żurawiny zagotujesz ze szklanką wody, szklanką cukru i laską cynamonu. Następnie wystarczy zblendować wszystkie składniki, aby powstał gęsty i aromatyczny syrop – o słodko-kwaśno-korzennym aromacie, którego nie da się pomylić z żadnym innym.

Chcesz w jakiś sposób zmienić lub urozmaicić ten przepis? W zamian za mleczną czekoladę możesz w nim zastosować gorzką – dla uzyskania bardziej wytrawnego aromatu – lub białą, która będzie słodsza i delikatniejsza.

Pamiętaj! Aby gorąca czekolada z cynamonem i żurawiną nie zwarzyła się, nie należy dopuścić do zagotowania się mleka ze śmietany ani też pozostawiać niewymieszanych składników po dodaniu czekolady. W przeciwnym razie na powierzchni powstanie kożuch, a wraz z nim – grudki. Jeśli jednak zadbasz o tych kilka detali, powstanie wyjątkowy napój, dzięki któremu nawet najbardziej pochmurny i szary dzień stanie się po prostu lepszy. Wypróbuj to połączenie lub… poeksperymentuj z innymi dodatkami. Do dobrej czekolady pasują zwykłe i nie-zwykłe dodatki. Każda kompozycja zapewni zupełnie inne doświadczenia dla Twojego podniebienia!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: