Liczba porcji2
Łączny czas:35 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:5 min
Poziom trudności:Średnie

Energetyczna zupa truskawkowa z kakaowymi gwiazdami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Ciasto na gwiazdki
  • - 450 g twarogu;
  • - 5 łyżek kakao E. Wedel;
  • - 150 g kaszy manny;
  • - 60 g mąki pszennej;
  • - szczypta soli;
  • - 1 łyżka cukru waniliowego;
  • - 1 łyżka drobnego cukru;
  • - 2 jajka.
  • Truskawkowa zupa
  • - 1 kg truskawek (mogą być mrożone);
  • - 1 szklanka gorącej wody;
  • - 7 kostek białej czekolady E. Wedel;
  • - 1 łyżka soku z cytryny;
  • - jogurt.
  • Dodatkowo
  • - biała czekolada E. Wedel;
  • - pestki granatu;
  • - kakao E. Wedel.
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Ser rozdrobnij widelcem. Do sera dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i zagnieć na jednolite ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie części i włóż na kilka minut do lodówki.

  • 2

    Truskawki umyj i usuń szypułki. Do truskawek dodaj pokruszoną czekoladę oraz pozostałe składniki i zmiksuj (jeśli używasz mrożonych truskawek, pamiętaj o wcześniejszym rozmrożeniu).

  • 3

    Ciasto niezbyt cienko rozwałkuj i foremką w kształcie gwiazdki wytnij kluseczki (ciasto ewentualnie delikatnie podsyp mąką). Wrzucaj porcjami do osolonego wrzątku i gotuj przez około 5 minut.

  • 4

    Gotową zupę podawaj z kakaowymi gwiazdeczkami, oprószoną kakao, białą czekoladą, kleksem jogurtu i ewentualnie posypaną pestkami granatu. PYCHA !

  • 5

    Zupę można także schłodzić i podać w formie chłodnika.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Agata Moryson 13 marca 2016 20:49
    Energetyczna, przymiotnik, który mówi wszystko o tej zupie. I to właśnie te słowo zachęciło mnie do jego odtworzenia. Bardzo się z tego powodu cieszę, bo było warto. Truskawki i czekolada, połączenie znane od wieków, które przywodzi na myśl samą rozkosz. W tym przypadku nie jest inaczej, jednak bardziej zaskakująco i ciekawie. Świetnie skomponowane truskawki i kremowa, biała czekolada E.Wedel, wyważone dodatki. Dodatki, czyli gwiazdkowe kluseczki. Dobrze dobrane proporcje, które sprawiają, że ich wykonanie nie sprawia żadnego problemu. Dodałam do nich dodatkowo odrobinę proszku do pieczenie, w rezultacie gwiazdki urosły i wyszły bardzo pulchne. Sam smak zupy przywodzi lato i ciepłe, beztroskie dni. Zupę po zmiksowaniu przetarłam przez sito w efekcie wyszła bardzo gładka, gęsta i kremowa, czyli tak jak lubię. Przepis warty powtórzenia i zapisania w ulubionych przepisach.
  • Agata Moryson 13 marca 2016 20:47
    Energetyczna, przymiotnik, który mówi wszystko o tej zupie. I to właśnie te słowo zachęciło mnie do jego odtworzenia. Bardzo się z tego powodu cieszę, bo było warto. Truskawki i czekolada, połączenie znane od wieków, które przywodzi na myśl samą rozkosz. W tym przypadku nie jest inaczej, jednak bardziej zaskakująco i ciekawie. Świetnie skomponowane truskawki i kremowa, biała czekolada E.Wedel, wyważone dodatki. Dodatki, czyli gwiazdkowe kluseczki. Dobrze dobrane proporcje, które sprawiają, że ich wykonanie nie sprawia żadnego problemu. Dodałam do nich dodatkowo odrobinę proszku do pieczenie, w rezultacie gwiazdki urosły i wyszły bardzo pulchne. Sam smak zupy przywodzi lato i ciepłe, beztroskie dni. Zupę po zmiksowaniu przetarłam przez sito w efekcie wyszła bardzo gładka, gęsta i kremowa, czyli tak jak lubię. Przepis warty powtórzenia i zapisania w ulubionych przepisach.
  • Mieczysława Zagórska 10 marca 2016 17:47
    Smaczna rozgrzewająca zupa na zimowe popołudnia. Mój smak dzieciństwa.