Liczba porcji3
Łączny czas:2 godz. 0 min
Przygotowanie:40 min
Oczekiwanie:80 min
Poziom trudności:Średnie

Duszona wołowina w sosie czekoladowym

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 2 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E. Wedel
  • 2 gicze wołowe lub ogony wołowe
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 cebule
  • Kilka łodyg selera naciowego
  • 200g pomidorów w puszce
  • 200ml piwa porter
  • kilka ząbków czosnku
  • 50ml oleju
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 250ml bulionu wołowego lub warzywnego
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Kawałki mięsa oczyścić i obsmażyć na odrobinie oleju. Warzywa (marchew, korzeń pietruszki i seler naciowy) oczyścić, obrać i pokroić na większe kawałki. Obsmażyć na oleju pozostałym ze smażenia mięsa. Wszystko przełożyć do głębokiego naczynia do zapiekania.

  • 2

    Na reszcie oleju w rondelku zeszklić posiekane cebule i czosnek. Dodać bulion, piwo, przyprawy, pomidory i kakao ciemne z Ghany E.Wedel. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Zagotować.

  • 3

    Przygotowanym sosem zalać mięso i warzywa w naczyniu do zapiekania. Sos powinien przykryć niemal całkowicie składniki. Dusić w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C do miękkości mięsa. Po uduszeniu można podawać z ziemniakami z wody lub pieczonymi. Uwaga! Ożywając ogonów wołowych trzeba je podzielić na mniejsze kawałki a czas duszenia może być dłuższy.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • adasd 24 stycznia 2017 14:03
    asdasd
  • Aleksandra Zalewska - Stankiewicz 12 marca 2016 14:41
    ALEKSANDRA, czyli ja: Żona, córka, matka, Kobieta w ciąży, a może wariatka? Dziwnych smaków potrzebuję, Może sobie ugotuję, W czekoladzie wołowinę, Mąż zrobi dziś zdziwioną minę. BRZUSZEK: W tym stanie nie żałuj sobie, Niech Ci wyjdzie to na zdrowie. ALEKSANDRA: Wedlowską recepturę urozmaicę po troszku, Dodając garść świeżego groszku. Jak Tobie, Brzuszku, smakuje to danie, jakie o nim masz dziś zdanie? BRZUSZEK: W ciąży żegnaj, dieto, Dałaś czadu Kobieto! Jesteś bardzo kwitnąca, A wołowina O-SZA-ŁAMIA-JĄCA! Z Ghany czekolada Dodatkiem jest nie lada. Mięsa smak nam wzbogaciła W pełni mnie zaspokoiła. ALEKSANDRA: Na talerz dodałam patisony od siebie, Abyś poczuł się jak w niebie. Ostrych, kwaśnych, słodkich smaków mix, jest ciekawszy niż "Z ARCHIWUM X". BRZUSZEK: Dziękuję za zdrową kaszę jaglaną, Będziesz, Olu, super mamą! Życzę rozwiązania szczęśliwego I nagrody od jury Wedlowskiego!
  • Mieczysława Zagórska 7 marca 2016 18:07
    Niecodzienny sposób na przyrządzenie mięsa. Zamiast kakao dodałam czekoladę. Mięso rozpływa się w ustach a czekoladowy sos sprawia że potrawa nabrała niesamowitego aromatu i smaku. Nie sadziłam że danie będzie tak pyszne. Cała rodzina się zajadała i prosiła o dokładkę.
  • Halina Klimkiewicz 29 lutego 2016 19:08
    Niezwykły smak sosu sprawił że cała rodzina zachwycała się nowym nieznanym dotąd kakaowym smakiem dania głównego.
  • Grazyna Węgrzyn 27 lutego 2016 13:43
    Pierwszy raz zrobiłam mięso w taki sposób tylko że mięso dałam w większych kawałkach l podałam je normalnie do obiadu z Ziemniakami i z sałatą. Rodzima była zaskoczona smakiem .
  • Wioleta Bednarczyk 21 lutego 2016 10:40
    Pierwsze moje danie z wołowiną i kakao ale myślę że na pierwszy wyszło bardzo smacznie.Wołowin bardzo delikatna i rozpływa się w ustach a dodatek sosu kakaowego powoduje że danie ma bardzo głęboki ,aromatyczny smak i zapach.Takie zwykłe kakao ale dużo zmienia w daniu.