Liczba porcji2
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Trudne

Dorsz z sosem z karmelowej czekolady

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 150g świeżej żurawiny
  • 200ml śmietanki 36%
  • 90g czekolady Karmellove od E.Wedel
  • Na sos:
  • pieprz
  • kilka pierników
  • olej roślinny
  • koper włoski
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 4-6 plastrów szynki dojrzewającej
  • 2 kawałki „polędwiczek” z dorsza
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Pierniki zetrzeć na tarce. Rybę przyprawić pieprzem i obtoczyć w pokruszonych piernikach. Kawałki dorsza zawinąć w plastry dojrzewającej szynki.

  • 2

    Na patelni rozgrzać olej i włożyć do niego gałązki rozmarynu. Gdy olej nabierze ziołowego aromatu należy ułożyć na nim kawałki rybnych roladek i obsmażyć aż do zarumienienia. Na pozostałym oleju obsmażyć plastry kopru włoskiego i całość przełożyć do piekarnika nastawionego na temperaturę 100°C (tylko po to, aby ryba była gorąca przed podaniem).

  • 3

    Na drugiej patelni podgrzać śmietankę, a gdy będzie już ciepła dodać żurawinę i zetrzeć czekoladę Karmellove. Żurawinę rozgotować i kiedy całość stworzy niemal jednolitą masę – przelać do blendera, zmiksować. Powstały sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową według smaku.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: