Liczba porcji4
Łączny czas:2 godz. 0 min
Przygotowanie:80 min
Oczekiwanie:40 min
Poziom trudności:Trudne

Dorsz w okruszkach na konfiturze z cebuli w towarzystwie puree z jabłka i pietruszki

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • masło
  • pieprz
  • sól
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 jabłko
  • woda
  • 50 ml mleka
  • 1 opakowanie ciastek Amerykanki E.Wedel
  • 50 g czekolady białej E.Wedel
  • ocet winny lub czerwone wino
  • cukier
  • gałązki świeżego tymianku
  • 1 czerwona cebula
  • 600 g dorsza (lub innej białej ryby)
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Obrać jabłko i korzeń pietruszki. Pokroić w drobna kostkę. Obsmażyć na odrobinie masła w rondelku i zalać mlekiem i wodą. Ugotować do miękkości i zmiksować (nadal w rondelku). Dodać kostki białej czekolady i odparować nadmiar wody.

  • 2

    Cebulę pokroić w piórka i obsmażyć na małej ilości masła. Podlać octem winnym i dodać cukier oraz tymianek. Poddusić, aż cebula będzie szklista i miękka. Doprawić solą i pieprzem.

  • 3

    Dorsza pokroić na porcje. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć krótko z obu stron na maśle. Kawałki ryby przełożyć do żaroodpornego naczynia i oprószyć pokruszonymi ciastkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i upiec. Upieczona rybę podawać przystrojoną natka pietruszki z puree z jabłka i konfiturą cebulową.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Ewa Kluczyńska 13 marca 2016 22:37
    Eksplozja smaków! Przepyszny, soczysty dorsz w połączeniu z jabłkami i pietruszką zaskakuje smakiem, Amerykanki natomiast dodają przyjemnej chrupkości i nutkę zaskoczenia. Całość dopełnia wspaniała konfitura z karmelizowanej czerwonej cebuli. Świeżości i lekkości dodaje potrawie pietruszka i tymianek. Zapomniałabym! Szyku i gładkości całej potrawie nadaje biała czekolada, która idealnie komponuje się ze wszystkimi składnikami.
  • Agnieszka Kania-Stańczyk 7 marca 2016 19:19
    Podczas przygotowywania tego dania zastanawiały mnie dwie kwestie: „Jak smakować ryba w słodkiej czekoladzie będzie?” i: „Czy wykonanie choć w połowie będzie podobne do tego przedstawionego na zdjęciu?”. I prawie udałoby mi się odwzorować przepis, gdyby nie zawierał on małego błędu. Po skompletowaniu składników, czyli kupnie dorsza i wyciągnięciu pozostałych z szafek i lodówki, wzięłam się do pracy dzieląc ją na 3 etapy: wykonanie konfitury z cebuli czerwonej, puree z pietruszki, jabłka i czekolady białej oraz dorsza podsmażenie i upieczenie. Wszystkie etapy można wykonywać jednocześnie, o ile mamy uwagę podzielną na rondelek, piekarnik i patelnie ;) Wszystkie składniki za wyjątkiem ryby dają słodki posmak, więc tym bardziej ciekawa byłam jaki będzie tegoż eksperymentu efekt. Samą rybkę przygotować jest dość prosto, łatwo i przyjemnie. Konfitura z cebulki to kilka minut pracy, tylko na bordowo ją zaczerwienię. Natomiast puree to dłuższa sprawa wymagająca krojenia, gotowania, miksowania, łamania czekolady i dolania nie wody, lecz bardzo małej ilości wody, nie została wspomniana w przepisie niestety ta szczególna słodycz. Puree zostawiłam zatem w formie kremu, gdyż idealne odparowywanie trwałoby za długo, ale zapewne smakiem nie różnił się wcale, bo znajomi nie marudzą. Dorsz na słodko zaprezentował się pięknie, smakował wybornie, z takim daniem nie liczone są kalorie. Wrócę w przyszłości do tego przepisu zdecydowanie i polecam wszystkim, których kuszą wykwintne, rybne dania.