Liczba porcji5
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Trudne

Domowe frytki z bakłażana i cukinii z czekoladowymi sosami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 100g Czekolady mlecznej E.Wedel
  • 100g Czekolady białej E. Wedel
  • 500-600ml mleka
  • 100g masła
  • Mąka kukurydziana
  • Mąka pszenna
  • Mąka ziemniaczana
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do głębokiego smażenia
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Bakłażany i cukinie pokroić w grubsze słupki. Wyłożyć na płaską tacę i posypać solą. Zostawić na 30 minut. Po tym czasie opłukać warzywa pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym.

  • 2

    W misce przygotować panierkę z trzech rodzajów mąki w proporcji 2:1:1 uzupełniając zimną wodą, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i pieprzu. Olej rozgrzać w rondlu, głębokim garnku lub domowej frytownicy. Frytki maczać w panierce i smażyć partiami.

  • 3

    Mleko i masło podzielić na dwie połowy i w każdej rozpuścić jeden rodzaj czekolady E.Wedel. Podawać od razu z gotowymi frytkami.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Aleksandra Choińska 13 marca 2016 20:14
    Przepis zaskakująco dobry! Dzięki niemu mój mężczyzna polubił bakłażany! :D fantastyczne połączenie warzyw z słodką czekoladą Wedel. Idealnie rozwiązanie na spotkania ze znajomymi tym bardziej jesli sa oni wegetarianinami :) przepis prosty dla każdego! Szczerze polecam wszystkim :))
  • Aleksandra Choińska 13 marca 2016 20:11
    Przepis zaskakująco dobry! Dzięki niemu mój mężczyzna polubił bakłażany! :D fantastyczne połączenie warzyw z słodką czekoladą Wedel. Idealnie rozwiązanie na spotkania ze znajomymi tym bardziej jesli sa oni wegetarianinami :) przepis prosty dla każdego! Szczerze polecam wszystkim :))
  • Halina Ciuk 9 marca 2016 21:04
    Domowe frytki z bakłażana i cukini z czekoladowymi sosami to świetny pomysł na spotkania z przyjaciółmi oraz zdrowa przekąska do pracy. Dipy idealnie wpisują sie w smak potrawy. Przepis godny polecenia innym.
  • Zuzanna Biadacz 7 marca 2016 23:06
    Domowe frytki z bakłażana i cukini z czekoladowymi sosami. Pyszne, chrupiące, zdrowe domowe frytki z czekoladowymi dipami podbiły moje i przyjaciół serca. Idealne na przyjęcia domowe, ale także jako przekąska do pracy, czy szkoły. Osobiście oprócz bakłażana i cukini, postanowiła wykorzystać rownież słodkie ziemniaki, które idealnie podkreśliły smak sosów.