Czas skończyć z myśleniem o czekoladzie wyłącznie w kategorii słodyczy czy deserów – i wypróbować oryginalne i niezwykłe połączenia, wykorzystując bogactwo doświadczeń światowej kuchni.

Sos czekoladowy na ostro

Inspiracja prosto z ojczyzny czekolady – Meksyku, gdzie czekoladowy sos mole stanowi tradycyjny dodatek do mięsa i drobiu, służy także jako dodatek do coraz popularniejszego chili con carne. Sekretem, który pozwala na połączenie czekolady z mięsem jest wykorzystanie chili – w tradycyjnej wersji korzysta się z kilku jego gatunków, my jednak śmiało możemy użyć nawet sproszkowanej wersji. Czekolada (koniecznie gorzka i z wysoką zawartością kakao) odpowiedzialna jest za aksamitną i łagodną fakturę i bogaty aromat sosu. Sos czekoladowy na ostro podkreśli zarówno smak i jakość mięsa czerwonego, jak i delikatność oraz kruchość drobiu, a jeżeli nie boimy się egzotycznych kombinacji – spróbujmy zastosować go do ryb.

Sos czekoladowy na bazie alkoholu

W zależności od użytego trunku możemy uzyskać różne efekty:
  • piwo pozwoli na wykorzystanie przypraw korzennych
  • wino wzbogaci smak i aromat (wzmocni także działanie ziół).
  • mocniejsze alkohole sprawią, że mięso będzie delikatniejsze.
Dodanie niewielkiej ilości czekolady sprawi, że sos stanie się gładszy, nie wpływając przy tym zbyt mocno na jego smak.

Sos czekoladowy na słodko

Tylko dla odważnych – oraz miłośników delikatnego mięsa. Sos czekoladowy na słodko jest bardzo ryzykownym pomysłem, ale jeśli odnajdziemy właściwe połączenie – efekt będzie urzekający.