Liczba porcji2
Łączny czas:30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Średnie

Czekoladowy pudding z bakaliami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • przyprawa do piernika lub cynamon do smaku
  • 10g suszonych jagód Goji (opcjonalnie)
  • 1 suszona figa
  • 20g rodzynek
  • 5-10g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 10g orzechów włoskich
  • 10g płatków migdałowych
  • 1 op Sezamków E.Wedel
  • 500ml mleka
  • 60g kaszy manny
  • 30g brązowego cukru
  • 16g Kakao Ekstra Ciemnego z Ghany
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Figę, orzechy i sezamki pokroić na mniejsze kawałki. Rodzynki, pokrojoną figę oraz jagody Goji namoczyć w ciepłej wodzie. Gdy owoce zmiękną, odsączyć.

  • 2

    W mleku rozpuścić brązowy cukier, kakao i dodać kaszę mannę oraz skórkę pomarańczową. Doprowadzić do zagotowania, cały czas mieszając. Doprawić do smaku przyprawą do piernika lub cynamonem. Gdy cała masa trochę zgęstnieje, zmiksować na gładko blenderem ręcznym

  • 3

    Gotową masę przelać do filiżanek lub miseczek. Filiżanki odstawić, żeby trochę przestygły, a następnie wstawić na 2 godziny do lodówki. Gdy pudding ostygnie, przed podaniem można go ozdobić bakaliami i sezamkami.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Karina Glonkowska 13 marca 2016 23:13
    Już nigdy nie kupię gotowego budyniu "z torebki", odkąd poznałam tak prosty przepis na pudding z przepisów Wedla nie jest to konieczne, lubię gdy wiem co jem!
  • Nadine 13 marca 2016 22:33
    Kaszka manna zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Był czas kiedy razem z siostrą jadłyśmy ją codziennie! :D Nic więc dziwnego, że po przejrzeniu tutejszych przepisów postanowiłam wybrać właśnie ten. Bardzo cieszy mnie fakt, iż z tak prostego dania można wykreować tak wyrafinowany deser! Mój pudding czekoladowy postanowiłam podać na jabłkowym spodku, w towarzystwie domowej roboty sorbetu z pieczonych jabłek z pokruszonymi, chrupiącymi sezamkami ( po prostu podsmażyłam jabłka, zamroziłam na kilka godzin i zmiksowałam, by uzyskać gładką konsystencję . Na koniec dodałam sezamki by było co schrupać ;)) Myślę że taki deser byłby wyśmienitym zwieńczeniem obiadu i zadowoliłby nawet największych smakoszy!
  • Sandra Przybylska 13 marca 2016 19:52
    Extra pudding z extra ciemnym kakao. Bardzo lubię kaszkę mannę pod każdą postacią. Z czekoladą, sezamkami i różnymi bakaliami smakuje wyśmienicie. Polecam jako szybki deser dla najbliższych, gwarantuję, że będzie im smakować.
  • Iwona Żak 12 marca 2016 16:23
    Pożywny i łatwy do przygotowania pudding czekoladowy. Nie jest zbyt słodki. W wersji dla dzieci dodałam nieco więcej cukru. Ma bardzo kremową konsystencję dzięki zmiksowaniu blenderem. Świetnie komponuje się z chrupkimi, słodkimi sezamkami i bakaliami. Smakuje bardzo dobrze zarówno na zimno jak i na ciepło. Polecam ten przepis na śniadanie i jako przekąskę dla dzieci.
  • Renata Halaburda 12 marca 2016 15:00
    Wpaniały P Wspaniały Pudding z przepisu E. Wedla z kaszki manny mleka kakao ekstra ciemnego i brązowego cukru a dodatkami są produkty E. Wedla czekolada gorzka , chałwa królewska, Pawełek z adwokatem ,ptasie mleczko, jest pyszny Królewski smacznego.
  • justyna.j 12 marca 2016 10:55
    pąnczki
  • Piotr Skórski 10 marca 2016 22:02
    Masz ochotę na chwilę rozkoszy? Czekoladowy pudding pobudzi zmysły i pozwoli zapomnieć o całym świecie. A z tym przepisem zrobienie dokładki to igraszka.
  • Beata Czogała 8 marca 2016 15:09
    Mój mąż uwielbia budynie, więc to był strzał w dziesiątkę. Zrobiłam wersję z cynamonem, więc w całym domu unosił się aromatyczny zapach. W smaku bardzo pyszny i sycący, zaś bakalie i sezamki są smacznym dodatkiem do puddingu.
  • Beata Czogała 5 marca 2016 18:08
    Któż by się spodziewał, że taki prosty deser, okaże się taki rewelacyjny w smaku? A jednak. Budyń jest bardzo sycący. U mnie z cynamonem, więc w całym domu unosił się jego aromat. Próbowałam go na ciepło i na zimno - w obu przypadkach pyszny. Bakalie i sezamki są tutaj smacznym dodatkiem.
  • ANIA 4 marca 2016 18:08
    Wspaniały deser :) Zawsze twierdze że najlepsze jest od WEDLA i dla tego wybrałam PUDDING wg.przepisu od WEDLA i nie żałuję wyboru .Dwie porcje Puddingu to za mało aby zaspokoić apetyt .Doskonały z bakaliami i bez .:)
  • Bartosz Górka 3 marca 2016 17:40
    Jako że jestem fanem słodkości firmy E. Wedel postanowiłem wziąć w obroty ten pudding. Zmodyfikowałem delikatnie dodatki ograniczając ilość owoców kandyzowanych na rzecz CzekoWafla którego wkroiłem i dodałem go na spód słoiczka wraz z sezamkami, zalałem je puddingiem z kaszki i Kakao Ekstra Ciemnego z Ghany oraz skórki pomarańczy. Na góre kolejna porcja Czeko Wafla, sezamków i polewa z czekolady KarmeLovej która aż się wylewa na wierzch z pod wieczka z foli bombelkowej (która wszystkich uspokaja;)) zrobionego z czekolady Gorzkiej E. Wedel. Na koniec wafelki WW w białej i mlecznej czekoladzie idealnie zastąpią łyżeczkę:D Jeżeli coś jest czekoladowe może być jeszcze bardziej:)
  • Justyna Filipowiak 29 lutego 2016 23:03
    Pyszny pudding - dwie porcje? Haha, nie zamierzam się nim dzielić :) Jest w nim wszystko co lubię, a połączenie smaku bakalii i gorzkiego, wytrawnego kakao jest genialne. I do tego piernikowa nutka! Mogę jeść codziennie :)
  • Janusz 28 lutego 2016 11:18
    Nie jestem wybitnym kucharzem, ale z tak dokładnym przepisem nawet mi się udało stworzyć całkiem jadalny deser. Trzeba tylko uważać na etapie gotowania mleka , na bardzo łagodnym ogniu, żeby nie wykipiało ani nie przypaliło się (tę czynność "podzleciłem" córce :) ). Smacznego !
  • Iza P. 27 lutego 2016 20:08
    Chyba wyszedł dużo gęstszy, niż wynika z opisu. Zapewne z powodu dużej ilości suszonych owoców, które mocno napęczniały. Ale w sumie całkiem dobry na ciepło, tylko na raz dużo zjeść się nie da.