Liczba porcji1
Łączny czas:0 min
Przygotowanie:0 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Łatwe

Czekoladowy chleb

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 40g śliwek suszonych
  • 30g rodzynek
  • 100g Czekolady Gorzkiej E.Wedel
  • 30g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • 14g suchych drożdży
  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 150ml mleka
  • 10g Kakao Ekstra Ciemnego z Ghany E.Wedel
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Do dużej miski wsypać mąkę, kakao oraz sól. W dużym kubku podgrzać odrobinę mleka. W ciepłym mleku rozpuścić cukier, drożdże i masło. Zawartość kubka wlać do wymieszanych, sypkich składników w misce. Dodać jajo. Dobrze wyrobić, najlepiej dłonią, dodając resztę mleka.

  • 2

    Do wyrobionego ciasta dodać rodzynki i śliwki oraz drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Wyrobić ponownie i odstawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kilka godzin, najlepiej całą noc. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

  • 3

    Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je do foremki, naciąć ostrym nożem na górze i ponownie zostawić do wyrośnięcia – minimum 45 minut. Gdy ciasto wyrośnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec od 22 do 27minut. Podawać po wystudzeniu. Uwaga! Rosnące ciasto nie lubi przeciągu!

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Ania Grudnowska 13 marca 2016 19:37
    Lekki chlebek z głęboko czekoladowym smakiem. Słodycz rodzynek i śliwek suszonych doskonale kontrastuje z wytrawnym kakao. Magia jego polega na doskonałej kompozycji z anielskim kremem kokosowym.
  • Aga Kuczora 12 marca 2016 22:46
    Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba podnoszą z ziemi przez uszanowanie… Chleba nie wolno wyrzucać… Jak ja marzyłam o kromce chleba… Ojej, jak patetycznie zaczynam, ale nie sposób przygotowując ten przepis Wedla nie myśleć o tym, że w Polsce chleb ma status niezwykły, że nie może być tylko przekąską lub deserem. I chleb upieczony wg tego przepisu takim nie jest. Oczywiście można go podać do herbaty w niedzielne popołudnie, ale można też zabrać na piknik lub górską wędrówkę, będąc pewnym, że wzmocni gdy opadniemy z sił. Można też spakować go dziecku do szkoły (albo mężowi do pracy) tworząc zeń niezwykłą kanapkę z dodatkiem białego sera i plasterkiem kiwi zamiast liścia sałaty. Można wreszcie delektować się nie tyle efektem końcowym co czerpać radość z samego procesu przygotowywania podziwiając jak wyrasta jak prawdziwy chleb, jak spieka mu się skórka w piekarniku i jak swym zapachem ogarnia całą kuchnię i dom cały. Zupełnie jakbyśmy w chlebowym piecu upiekli staropolski bochen, a na kuchni przygotowali Wedlowskie kakao do jego popicia. Tutaj mamy 2 w jednym plus jeszcze niezwykle śliwki i rodzynki … Nie dziwię się, że kruszynę takiego chleba podnosi się z ziemi …
  • Bogdan Maciejczyk 12 marca 2016 17:42
    Chleb czekoladowy - wyjątkowa wersja tradycyjnego, używanego codziennie w kuchni produktu, jakim jest chleb :) Opcja na słodko zachwyci każdego łasucha, śliwki podkreślają smak czekolady - oba składniki doskonale się komponują. Jako mniej kaloryczny niż tradycyjne ciasto - ten chleb polecam na deser. Super smakuje z mlekiem, kakao czy kawą zbożową. Następnym razem upieczemy w domu "wariacje" nt tego przepisu używając innych dodatków czy bakalii (orzechy będą cudownie tu pasować). Niniejszy przepis bazowy jest dobrym punktem wyjścia dla każdego kulinarnego eksperymentatora :)
  • Marta Chabko 11 marca 2016 22:07
    Wykonanie czekoladowego chleba nie sprawia najmniejszych trudności. W smaku podobne jest do ciasta drożdżowego, ale czekolada, kakao, rodzynki i suszone śliwki sprawiają, że chleb jest wyjątkowy. Chleb można posmarować dżemem lub masłem dzięki czemu jest on jeszcze lepszy. Kiedy skosztuje się tego wypieku trudno jest poprzestać na jednym kawałku.
  • Alicja Drzewiecka 10 marca 2016 16:44
    Gdy zobaczyłam ten przepis pomyślałam, że czekoladowy chleb sprawi moim pociechom prawdziwą przyjemność. Nie myliłam się moje szkraby od razu go pokochały. Po cichu przyznam się Wam, że ja również. Odtąd będzie często gościł na naszym stole.
  • Sebastian K 7 marca 2016 19:37
    Wyśmienite polecam spróbować na własnej skórze ;)
  • Tadeusz Parapet 7 marca 2016 17:14
    Chleb jest przepyszny, najlepiej smakuje w połączeniu z kremem orzechowym. Gorąco polecam, łatwy w wykonaniu i szybki !
  • Franciszek Charchuła 5 marca 2016 17:20
    Wybrałem przepis - Czekoladowy Chleb. Jest to przepis bardzo prosty i pyszny. Smakuje jak nasze tradycyjne ciasto drożdżowe, ale z nutą pysznego kakaa i gorzkiej czekolady E. Wedel. Te połączenie jest rewelacyjne! Z samego przepisu możemy się dowiedzieć kilku wartościowych rzeczy o których nie wiedziałem np. " Rosnące ciasto nie lubi przeciągu!". Czekoladowy Chleb jest dla mnie idealnym przepisem nad którym nie trzeba długo stać (podczas gdy ciasto rośnie, mogę zająć się swoimi sprawami). Od teraz bedę wszystkim polecał ten wspaniały, pyszny i nieoczywisty przepis! ("Chleb Czekoladowy???" - tak mówiła moja Mama zanim spróbowała tej pyszności, potem to już wiadomo... nie mogła się od niego oderwać) P.S. Chlebek najlepiej smakuję z masłem i konfiturą wiśniową! :)
  • Andrzej Sobczak 3 marca 2016 16:26
    Chleb z dodatkiem gorzkiej czekolady Wedel to idealny deser dla całej rodziny. Przepis można modyfikować np. polewając wypiek białą czekoladą Wedel. Polecam przepis i gwarantuję, że ten wyjątkowy deser słodko was zaskoczy.
  • Andrzej Sobczak 3 marca 2016 16:25
    Chleb z dodatkiem gorzkiej czekolady Wedel to idealny deser dla całej rodziny. Przepis można modyfikować np. polewając wypiek białą czekoladą Wedel. Polecam przepis i gwarantuję, że ten wyjątkowy deser słodko was zaskoczy.
  • Karolina Micewicz 27 lutego 2016 17:27
    Czekoladowy chleb to idealny wypiek dla miłośników gorzkiej czekolady Wedel. Świetnie smakuje z powidłami, dżemami oraz masłem. Prosty w wykonaniu, zaskakujący w smaku, niepowtarzalny i cudownie czekoladowy...