Liczba porcji8
Łączny czas:2 godz. 0 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:120 min
Poziom trudności:Średnie

Czekoladowo - kawowa tarta

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Do 50 ml wrzątku dodajemy żelatynę, czekamy aż napęcznieje, następnie dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odkładamy na bok. W 30 ml letniej wody rozpuszczamy kawę.

  • 2

    W kąpieli wodnej rozpuszczamy 1 i 1/2 tabliczki białej czekolady. Kruszymy ciastka w blenderze/malakserze, dodajemy roztopione masło (może być w mikrofali lub w garnuszku na kuchence) i kakao. Całość dokładnie mielimy i wykładamy tortownicę nie większą niż 20 cm.

  • 3

    Do wysokiego naczynia/miski wlewamy śmietankę i miksujemy tak by jej nie zważyć. Następnie do żelatyny dodajemy białą rozpuszczoną białą czekoladę oraz kawę (biała czekolada osłodzi nasz deser) Łączymy wszystko w całość szpatułką i wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki lub zamrażarki (kiedy deser jest potrzebny na już) Czas który podałam jest czasem mniej więcej u mnie tężenie trwało 2 godziny może trwać nawet do 4.

  • 4

    Dekoracja : Połamać białą i mleczną czekoladę na kostki, wlać do garnuszka wodę tak do 3/4 objętości i wkładamy szeroki nóż, ja mam cukierniczy do nakładania kremów. Jeden z boków kostki białej i mlecznej potrzymać chwilkę na nożu by się stopiła, następnie połączyć obie i na aluminiowej folii włożyć do lodówki lub zamrażarki na jakiś czas. Takie kolorowe kostki można zetrzeć na tarce lub obierkiem do warzyw. U mnie jest bardziej skomplikowana jednak można deser ozdobić samym kakao lub zetrzeć na tarce białą i mleczną czekoladę. Smacznego :)

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: