Liczba porcji3
Łączny czas:3 godz. 0 min
Przygotowanie:80 min
Oczekiwanie:100 min
Poziom trudności:Trudne

Czekoladowe zwierzaczki-czyli domowe pralinki

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Czekolada mleczna - 1,5 tabliczki mlecznej czekolady E.Wedel
  • Czekolada biała - 60 g czekolady białej E.Wedel
  • 3 łyżki konfitury wiśniowej
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Potrzebne nam będą rondelek z wodą i dwie szklanki z grubym dnem,do jednej szklanki łamiemy całą mleczną czekoladę a w drugiej połowę białej czekolady ,pierwszą rozpuszczamy w kąpieli wodnej ma być ciepła dobrze ale żeby się nie gotowała! Foremki do pralinek nie natłuszczamy,ponieważ czekolada jest kapryśna i nie toleruje żadnych dodatków do niej. Gdy czekolada jest gotowa rozpuszczona bierzemy mały pędzelek taki jak mają dzieci do malowania plakatówek w szkole:)i smarujemy pierwszą warstwę czekolady ma być cieniutka i wejść w każdy zakamarek foremki ,to podstawa by pralinki się udały,po tej czynności wstawiamy do lodówki na 5 minut ,po wyjęciu czynność tę powtarzamy trzy razy aż będziemy mieli solidny fundament pralinek.

  • 2

    Teraz możemy zabrać się za robienie nadzienia,w tym celu rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę ,gdy będzie już płynna wkładamy do niej trzy łyżki pysznej wiśniowej konfitury i mieszamy razem.

  • 3

    Gdy trzecia warstwa czekolady dobrze nam zastygnie wkładamy po troszeczku łyżeczką nadzienie mleczno-wiśniowe i zamykamy resztą płynnej mlecznej czekolady.

  • 4

    Po zrobieniu wstawiłam na całą noc do lodówki a na drugie śniadanie mieliśmy już piękne czekoladowe pralinki . Dzieci były zachwycone ,dorośli również ..któż nie lubi czekoladowych słodkości...

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: