Liczba porcji8
Łączny czas:3 godz. 30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:180 min
Poziom trudności:Średnie

Czekoladowe tiramisu z pomarańczami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1op biszkoptów
  • 2 pomarańcze
  • kieliszek likieru migdałowego (opcjonalnie)
  • 400ml kawy
  • 4 żółtka
  • 150ml śmietanki 36%
  • 100g cukru
  • 20g Kakao Ekstra Ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 50g-100g Gorzkiej Czekolady E.Wedel
  • 500g serka mascarpone
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Połowę biszkoptów wyłożyć na dno płaskiego naczynia. Zaparzyć kawę, dodając do niej jedną łyżkę cukru, likier i sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Tak przygotowaną kawą nasączyć pierwszą warstwę biszkoptów.

  • 2

    Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać serek mascarpone, startą skórkę z pomarańczy i startą na tarce czekoladę Gorzką E.Wedel. Śmietankę ubić i dodać do masy serowo – jajecznej.

  • 3

    Gotową masę wyłożyć na pierwszą warstwę biszkoptów. Na masie ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i jeszcze raz przykryć masą. Wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Przed podaniem deser posypać kakao. Podawać z cząstkami pomarańczy.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Ryszard Makowski 18 stycznia 2017 11:56
    Lorem ipsum dolor met sit amet elit pacem bellum putto.
  • Krzysztof Wasikowski 13 marca 2016 23:52
    Włoskie, lekkie, smakowite, To jest ciasto znakomite! Szybkie, proste w wykonaniu Idealne po sytym daniu. Z tego oto przepisu Zrobiłem dziś to pyszne tiramisu!
  • Antoni Olivier Mrowiński 13 marca 2016 22:25
    Było to całkiem niedawno, spotkałem wtedy chińczyka. Deser mu zaproponowałem, bo taki miałem twór. Chińczyk we Włoszech nie był i w Polsce jest pierwszy raz, więc tiramisu z pomarańczą mu dałem, a on jadł i jadł... Na koniec zapytał mnie, skąd tą czekoladę i kakao mam, a wtedy mu powiedziałem, iż z E.WEDEL takie pyszności mam. Znał on dotychczas składniki te, lecz nie takie dobre jak me i razem zajadaliśmy je. Ciasto znikało wciąż, co spowodowało, że dużo mnie kosztowało, aby podzielić się małą pysznością mą:)
  • Monika Wojciechowska 13 marca 2016 21:12
    Tiramisu to ciasto, które często gości na moim świątecznym stole. Ten przepis na czekoladowe tiramisu z pomarańczami robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że jest najlepszy. Ta gorzka wedlowska czekolada nadała ciastu unikalnego i wyjątkowego smaku.Na pewno będzie się częściej pojawiał niż tylko na święta. Moja najmłodsza córka do tej pory nie lubiła tiramisu, a te zjadła z dokładką. Polecam wszystkim i zyczę smacznego !!!
  • Maria Górna 13 marca 2016 16:15
    Moje ukochane ciasto z wielu powodów. Bardzo łatwe do wykonania. Nie wymagające dużo czasu. Według mnie dużo lepsze od klasycznej wersji. Dzięki nucie pomarańczy ciasto nabrało wyjątkowego smaku. Myślę, że umili ono każdy weekend spędzony w rodzinnym gronie.
  • Kamila Janiak 13 marca 2016 13:41
    Pobudzająca przyjemność z migdałową nutką, odświeżona sycylijskimi pomarańczami to doskonały wybór na wiosenne popołudnie z ukochanymi. Tiramisu przenosi na gorące, sycylijskie wybrzeże i daje delikatne orzeźwienie, pozwalając zanurzyć się w aksamitnych doznaniach. Delikatne mascarpone i słodka pomarańcza idealnie podkreślają wyrazistość ciemnego kakao i niebiańskość, wybornej czekolady. Całość tworzy wyrafinowany deser , który zdobywa serca największych cukierniczych smakoszy i obdarowuje namiastką raju w zaciszu domowego ogniska.
  • Renata Piskorz 12 marca 2016 23:09
    Lubisz odbywać kulinarne podróżne, nie wychodząc z domu? Jeśli tak, to świetnie, bo ten deser przeniesie Cię do gorących i słonecznych Włoch. Rozsmakowując się w cudownym smaku kremu tiramisu, którego bazą jest serek mascarpone, odwiedzisz północne Włochy. Dokładniej mówiąc krainę Lombardii, skąd pochodzi. Podziwiać tam będziesz zapierające dech w piersiach pasmo górskie Alp, piękne polodowcowe jeziora: Maggiore, Lugano, Como, Iseo i Garda, a także nieustannie płynące rzeki: Adda i Pad. Za sprawą, występujących w kremie, kawałeczków czekolady i kakao E. Wedel, spotkasz na włoskiej polanie opalającego się Wargorra. Będziecie rozmawiać jak starzy dobrzy przyjaciele i wspominać, to, co sprawiało Wam dziecięcą radość. Nuty pomarańczy występujące w tiramisu sprawią, że Wargorr rozwinie latający dywan i polecicie na słoneczną Sycylię. Zwiedzicie plantację pomarańczy i inne okoliczne wyspy. W międzyczasie będziecie rozdawać wedlowskie smakołyki, wywołując tym dziecięcą radość. Dzięki Tobie Wargorrowi tak spodoba się na Ziemi, że nie będzie chciał wracać do kosmosu, a po dręczącej go depresji nie będzie śladu. A to wszystko w trakcie spożywania, tylko, jednego kęsa tiramisu. Wyobraź sobie więc, co za przygody i podróże spotkają Cię przy kolejnych ;) A co przy innych smakołykach z magicznymi produktami E. Wedel?
  • Agnieszka Ducka 12 marca 2016 22:13
    Mniammmm.... Mój słodki misiu, zrób nam Tiramisiu...-tak mój mężczyzna mówi mi, gdy ma ochotę na coś słodkiego... A mój drugi 10-miesięczny mężczyzna zajada się tym smakołykiem i nie można go oderwać od tego pysznego deseru! Dla każdego łakomczuszka, to jest uczta dla jego brzuszka!
  • Karolina K. 12 marca 2016 20:04
    Niezwykle delikatny deser. Masa rozpływa się w ustach. Całość lekka i zrównoważona. Idealne połączenie gorzkiej wedlowskiej czekolady, kawy i orzeźwiającej pomarańczy.
  • KAROLINA RĘKOŚ 12 marca 2016 19:35
    Bajecznie prosty deser, który smakuje jak ten z najdroższych cukierni. Dzieci miały radochę z maczania biszkoptów, a dorośli zachwycali się połączeniem kawy z czekoladą.
  • Daria Dudek 12 marca 2016 19:28
    Idealny deser na świąteczne spotkania. Tym razem w wydaniu Wielkanocnym. Delikatnie nasączone kawą herbatniki, puszysta masa serowa z nutką pomarańczy, a na wierzchu kakao z wyborną Wedlowską Gorzką Czekoladą tworzą wspólnie niebiański smak dla Naszych kubków smakowych. Z myślą o najmłodszych deser nie zawiera alkoholu - jego miejsce wypełniła dodatkowa porcja Wedlowskiej Czekolady.
  • Renata 11 marca 2016 08:42
    Placek czekoladowy z cappuccino: 6 jajek 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki (przesiana przez sitko) 2 łyzki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao Wedel 1 kopiasta łyzeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem cappuccino: 500 g śmietany kremówki 36% 1 szklanka sypkiej kawy cappucino 1 opakowanie żelatyny deserowej 3 łyżki cukru pudru mus truskawkowy krok1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia,masa będzie błyszczec. Kolejno dodajemy żółtka i dalej ubijamy, aż w masie pojawią się pęcherze powietrza . Odstawiamy mikser I teraz należy mieszać drewnianą łopatką.Dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo porcjami (1-2 łyżki) przesianą mąkę z kakao,mieszać najlepiej w jednym kierunku, unikając zbędnych ruchów, bo wówczas biszkopt opada. Wylewamy na standardową prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180* ,do tzw suchego patyczka:).po ostudzeniu przekroic placek wdłuz na pół. krok2. Żelatyne rozpuścić wg opisu na opakowaniu I ostudzić.Śmietanę dobrze ubić z cukrem pudrem. Ubijając dalej dodać kawę cappuccino,na końcu wystudzoną żelatynę.3/4 masy śmietanowej wyłożyc na dolną część placka,przykryć I na wierzch rozsmarowac resztę.posypać słodkim kakao. Podawać z musem truskawkowym.Smacznego :)
  • Aga Kuczora 10 marca 2016 23:43
    Tiramisu to tradycyjny deser polski. Prawda czy fałsz? Sądząc po obecności w menu każdej prawie kafejki i na sklepowych półkach tak. Jednak o dobre tiramisu wcale nie łatwo. Tym bardziej więc cieszy Wedlowski przepis. Zwłaszcza, że dzięki dodatkowi pomarańczowej skórki deser staje się jeszcze bardziej polski przywołując dziecięce wspomnienia kolejek po kubańskie owoce lub biszkoptów z galaretką z czasów, gdy przed nazwą Wedel pojawiała się jeszcze literka d jak dawniej. I to właśnie dzięki aromatowi i smakowi pomarańczy Wedlowska wersja jest tak nieprzyzwoicie pyszna i kusząca. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku wiedząc z jak smacznych i dobrej jakości produktów została przygotowana. Zwłaszcza nie warto żałować kakao na posypanie deseru. Ten głęboki, słodko – gorzki smak jest jak kropka nad i, a nawet wielokropek w zdaniu „ To jest pyszne…” Polecam Tiramisu wg tego przepisu także dlatego, że tak łatwo oczarować nim gości. W zasadzie robi się samo i samo zjada. Pozostaje tylko wspomnienie afrykańskiej plantacji kakao, zapach pomarańczowego gaju i pytanie: A to nie Wenecja jest ojczyzną Tiramisu? PS. Czy wiecie, że słowo Tiramisu po włosku oznacza miedzy innymi „Poderwij mnie”. Tiramisu z tego przepisu nie tyle podrywa, co rzuca na kolana tych, którzy mają okazję go skosztować.
  • Martyna Rafalska 10 marca 2016 00:24
    Od zawsze marzyłeś o podróży w kosmos? Natchniony Wargorrem? To danie przeniesie Cię na inną orbitę SMAKÓW! Tiramisu z Wedlowskiego przepisu to nie jest zwykłe ciasto - to deserowy majstersztyk. Wyszło idealnie - kremowe, wilgotne, a smak - ambrozja! Gorzka czekolada obłędnie komponuje się z pomarańczą. Ja dodatkowo posypałam deser kandyzowaną skórką, a do całości dodałam gałkę lodów karmelowych z kawałkiem batonika Tiramisu. Jak szaleć to szaleć! Danie proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem wykwintne - spełni oczekiwania każdego konesera i pozwoli mu odkrywać niesamowite doznania smakowe. Dla takich smaków warto zrobić sobie dzień wolny od diety, i aż chce się powiedzieć "a presto"! :)
  • Monika Blot 9 marca 2016 19:23
    Deser bardzo dobry, pomarańcza w połączeniu z czekoladą wyśmienita, zamiast likieru dodałam amaretto i to połączenie jest równie doskonałe. Całej mojej rodzinie deser bardzo smakował i szybko zniknął.
  • Beata Suska 7 marca 2016 21:43
    Ulubiony deser mojej rodzinki. Delikatny, fantastyczny smak. Ze względu na dzieci wersja bezalkoholowa ale równie rewelacyjny jak oryginał.
  • Karolina Bińkuś 7 marca 2016 20:35
    Pyszne ciasto, które od dziś kocham nie tylko ja ale i moja szalona rodzinka :)
  • Paweł Skorok 7 marca 2016 14:10
    Tiramisu wg przepisu Wedla smakuje po prostu bajecznie, pomarańcza idealnie komponuje się z gorzką czekoladą a całość ma niezwykle charakterny, niemal luksusowy smak. Już po pierwszym kęsie można przenieść się myślami do włoskiej kawiarenki, zrelaksować się i oddać się przyjemności jaką daje ten pyszny deser. Zdecydowanie mój nowy numer 1 wśród deserów :)
  • Anna Tymińska 6 marca 2016 14:23
    Deser, który będzie Ci się śnił po nocach, jeśli tylko go spróbujesz. Kawa, czekolada i nutka pomarańczy, to zestaw idealny na kawowe spotkanie z przyjaciółmi.
  • Paweł Tymiński 6 marca 2016 14:12
    Doskonały, lekki deser z przebijającą się nutką pomarańczy. Idealny na wieczór we dwoje, zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem.
  • Ola Biernat 1 marca 2016 18:22
    Wyśmienity deser powstał z wysokiej jakości produktów firmy E.Wedel. Wspaniale komponujące się smaki kawy, pomarańczy i kremu zdobywają podniebienia miłośników łakoci. Genialny, szybki i łatwy deser godny polecenia.
  • Monika Broniec 1 marca 2016 09:47
    Lekko słodki krem, w którym przebijają aromatyczne nuty pomarańczy, mięciutkie biszkopty nasączone gorzkawą kawą, a całość przykryta kakaową pierzynką. Ot i cały przepis na sukces!
  • Anna Banach 28 lutego 2016 17:08
    Uwaga! Nie próbujcie robić tego w domu! W przeciwnym razie to klasyczne włoskie tiramisu z dodatkiem pomarańczowej nuty, na bazie najlepszej czekolady Wedla, sprawi, że Wasi domownicy nie wypuszczą Was już z kuchni.
  • Olga Macura 22 lutego 2016 18:05
    Uwielbiam tiramisu i kocham eksperymentować smakami. Wersja tego ciasta z pomarańczami urzekła moje podniebienie. Ma genialny smak! Propozycja zdecydowanie godna wypróbowania.
  • Marzenna Przeorska 18 lutego 2016 14:09
    Smak pomarańczy super komponuje się ze smakiem kawy.Ciasto nie jest za słodkie lecz lekko kwaskowate wręcz idealne. Zrobiłam je używając okrągłych biszkoptów.Po wyjęciu z lodówki i przed podaniem na talerzyku posypuje jeszcze kakaem przez sitko.