Liczba porcji5
Łączny czas:1 godz. 50 min
Przygotowanie:90 min
Oczekiwanie:20 min
Poziom trudności:Trudne

Czekoladowe ravioli

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Nadzienie : 250 g sera ricotta
  • Czekolada biała - 150 g białej czekolady E. WEDEL
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • Ciasto : 2 i ½ szklanki mąki
  • Kakao - ½ szklanki Kakao Klasycznego z Ghany E. WEDEL
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki wody
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Naszą pracę rozpoczynamy od przygotowania nadzienia do naszych pierożków. Drobno posiekaną czekoladę wsypujemy do szklanej miseczki lub do małego garnka, który umieszczamy nad nieco większym garnuszkiem z lekko wrzącą wodą. Garnuszek z wodą powinien być ustawiony na najmniejszym z palników kuchenki a lustro wody nie może dotykać naczynia, w którym znajduje się nasza czekolada.

  • 2

    Po rozpuszczeniu czekolady w kąpieli wodnej do miseczki wrzucamy serek ricotta. Na serek wylewamy czekoladę i dodajemy skórkę otartą z uprzednio wyszorowanej cytryny.

  • 3

    Przy pomocy szpatułki lub łyżeczki mieszamy wszystko na jednolitą masę, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki. Nie martwmy się, że masa jest nieco rzadka ponieważ po schłodzeniu będzie ona miała idealną konsystencję.

  • 4

    Gdy farsz chłodzi sie w lodówce my zaczynamy przygotowywać ciasto. Do miski wsypujemy mąkę i przesiewamy do niej kakao. Mieszamy wszystko dokładnie do ich całkowitego połączenia.

  • 5

    Następnie po środku robimy dołek do którego wlewamy roztrzepane jaja. Zaczynamy zagniatać ciasto równocześnie dodając powoli wodę. Po połączeniu się składników zawartość miski wykładamy na stolnicę.

  • 6

    Kontynuujemy zagniatanie ciasta aż stanie się jednolite i elastyczne ( powinno nam to zająć około 7 minut). Gdy będzie ono gotowe (możemy to sprawdzić przecinając kulę, wyrobione ciasto ma w sobie bąbelki powietrza) owijamy je folią i odkładamy na około 15 minut aby „odpoczęło”.

  • 7

    Gdy ciasto odpocznie zabieramy się do dalszej pracy. Dzielimy kulę na dwie części i każdą rozwałkowujemy na cienkie płaty podobnie jak zwykłe ciasto pierogowe. Jeden z płatów powinien być nieco większy i odrobinę cieńszy od pierwszego.

  • 8

    Po przygotowaniu ciasta przystępujemy do nakładania naszego farszu. Łyżeczką rozkładamy kleksy farszu w odstępach około 5 cm na mniejszym z płatów ciasta.

  • 9

    W następnej kolejności bierzemy drugą nieco większą część ciasta i przykrywamy nią płat z naszym nadzieniem. Dociskamy do siebie płaty ciasta wokół powstałych górek ( możemy również nadać kształt naszemu farszowi obejmując go i lekko dociskajac grubsza stroną foremki lub kieliszkiem z szerokim rantem).

  • 10

    Po sklejeniu ze sobą płatów przy pomocy radełka foremki czy tez noża wycinamy pierożki, które gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy lub oleju.

  • 11

    Ugotowane pierożki wyciągamy na talerze dekorujemy i przystępujemy do najprzyjemniejszego etapu – jedzenia. Smacznego :)

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: