Liczba porcji30
Łączny czas:2 godz. 15 min
Przygotowanie:120 min
Oczekiwanie:15 min
Poziom trudności:Trudne

Czekoladowe precle

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 100ml śmietanki 36%
  • 1 jajo
  • 100g Czekolady Gorzkiej E.Wedel
  • 10g Kakao Ekstra Ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1op Sezamków E.Wedel
  • 50g Chałwy Królewskiej E.Wedel
  • 100g masła
  • 80g drobnego cukru
  • 300g mąki pszennej
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodać pokruszoną chałwę i jajo, a następnie ponownie utrzeć. Mąkę zmieszaną z kakao, dodać do masy, wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce przez około 30min.

  • 2

    Schłodzone ciasto pokroić na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka rolować wałeczki i zawijać w precelki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15min* w temperaturze 180-190°C. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.

  • 3

    Śmietankę podgrzewać w rondelku, a gdy już będzie ciepła dodać do niej i rozpuścić gorzką czekoladę. Gotować, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Przygotowaną polewą posmarować precle. Zanim polewa całkowicie ostygnie posypać precle drobno pokruszonymi sezamkami.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Ewelina Kucharska 13 marca 2016 22:27
    Czekolada i precelki to ulubione przekąski mojej siostry więc decyzja o wykonaniu przepisu łączącego te smakołyki zapadła błyskawicznie. Wyrobienie ciasta jest proste i przyjemne ( ciasto ma fajną konsystencje, nie lepi się i dobrze się wyrabia). Krótki czas pieczenia też jest atutem. Jedyny problem napotkałyśmy w momencie formowania precelków, ciasto bardzo się rozwarstwiało przy tworzeniu wałeczków. Jednak efekt końcowy jest wynagradzający ; ) Kruche ciasto, wzbogacone o posmak chałwy, lśniące od grubej warstwy czekolady, plus sezamki które podwajają efekt chrupnięcia ; )
  • Małgorzata Janczak 13 marca 2016 21:05
    Mała przyjemność, a ile radości i smaku :) Mój Tata uwielbia czekoladę i chałwę. Od dawna poszukiwałam przysmaków, które połączą te smaki. I udało się! Na pierwszy rzut oka trudny, w praktyce bardzo przyjazny przepis, który łączy w sobie fantastyczny aromat, głębię smaku i kruchość, która zachwyca. Precelki rozeszły się w oka mgnieniu, a uśmiech na ustach Taty - nie do zastąpienia. Ciasteczka zagoszczą na moim stole jeszcze nie jeden raz, będąc strzałem w dziesiątkę.
  • Anna Kowalska 12 marca 2016 21:40
    Sobota to dzień, który poświęcam w całości moim dzieciom , często wspólnie gotujemy - tak było i dzisiaj, czekoladowe precle stały się dla nas okazją do zabawy w wesołe literki, przepis jest prosty, nie trzeba być mistrzem gotowania, a na pewno precelki się udadzą. Może i nasze precle odbiegają kształtem od tradycyjnych, ale są przepyszne - chrupiące (dzieci w pierwszej kolejności zainteresowały się sezamkami). Na pewno nie raz skorzystamy z tego przepisu - następnym razem będziemy robić precelkowe dinozaury. Tak naprawdę przepis ten daje duże pole popisu naszej wyobraźni, z ciasta można wyczarować dowolne kształty - czyli to co dzieci lubią najbardziej. Dobra zabawa gwarantowana, a przy okazji ciekawy sposób na wspólne spędzenie czasu w rodzinnym gronie. Precelki zniknęły bardzo szybko-każdy je schrupał z wielką przyjemnością.