Czekoladowe Mochi w japońskim stylu
4
30 min
12 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Czekoladowe Mochi w japońskim stylu

Mochi to tradycyjne japońskie ciasteczka, swoją konsystencją przypominające kluski. Przygotowuje się je z kleistej mąki ryżowej, a w swoim wnętrzu mogą kryć dowolne słodkie nadzienie. Masz ochotę na Czekoladowe Mochi w japońskim stylu? Koniecznie wypróbuj ten niezwykły przepis, który z łatwością zrealizujesz w swojej domowej kuchni!

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Mochi to ciasteczka o japońskich korzeniach, jednak zyskały popularność w całej Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej. Czekoladowe Mochi w japońskim stylu to tylko jedna z możliwych wariacji tej popularnej przekąski. W różnych krajach i regionach, nadzieniem bywają pasta z czerwonej fasoli, truskawki i inne owoce lub orzechy. Swoje ulubione wersje deseru mają między innymi mieszkańcy Korei Południowej, Tajwanu, Chin oraz Tajlandii. Mochi bywa tam przygotowywane w domach, ale również stanowi ważny element jakże popularnej kuchni ulicznej.

W jaki sposób prawidłowo podawać Mochi?

Mochi można skonsumować bezpośrednio po przygotowaniu, ale spodziewając się gości, warto przyrządzić ten wyjątkowy deser z wyprzedzeniem. Wówczas bardzo istotne jest odpowiednie przechowywanie przekąski. Ciasteczka mają tendencję do szybkiego wysychania, przez co tracą swoją elastyczność, a także walory wizualne. Mochi można przechowywać w lodówce, jednak wówczas powinny być przykryte szczelną folią, co zabezpieczy je przed wyschnięciem. Czekoladowe Mochi w japońskim stylu warto obtoczyć w kakao bezpośrednio przed podaniem, aby sypkie kakao nie rozpuściło się na powierzchni kuleczek, a ciasteczka prezentowały się nienagannie.

Na jaką okoliczność warto przygotować Czekoladowe Mochi w japońskim stylu?

Zaletą czekoladowego Mochi w japońskim stylu jest jego niebanalność oraz to, że  można je przygotować w bardzo krótkim czasie. Warto zaskoczyć nimi domowników lub gości serwując przekąskę bezpośrednio po obiedzie lub jako podwieczorek. 

 

Jeśli interesują Cię inne desery możesz wypróbować, np. ciasto brownie lub ciasto czekoladowe. Te tradycyjne wypieki z pewnością przypadną do gustu wszystkim fanom słodkich przysmaków. Przekonaj się i sprawdź!

Komentarze