Liczba porcji6
Łączny czas:2 godz. 25 min
Przygotowanie:45 min
Oczekiwanie:100 min
Poziom trudności:Średnie

Czekoladowe mini monkeybread

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 70 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady E.Wedel
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Do miski przesiewamy, na środku robimy wgłębienie w które dodajemy pokruszone drożdże. Zasypujemy 1 łyżką cukru i zalewamy połową ciepłego mleka. Mieszamy zagarniając odrobinę mąki i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.

  • 2

    Do mąki wlewamy pozostałe mleko wymieszane z żółtkiem, mieszam całość łyżką. Dodajemy roztopione 30 g masła i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Przykrywami i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.

  • 3

    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Kroimy go na małe kawałki z każdego formujemy kuleczkę. Tak przygotowane cząstki ciasta obtaczamy w roztopionym maśle wymieszanym z cukrem. Formę na muffinki wykładamy papilotkami do każdej wrzucamy po kilka kulek ciasta. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i posypujemy nimi przygotowane babeczki, można też dodać trochę startej czekolady między warstwami ciasta.

  • 4

    Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 10 minut. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy ze szklanką mleka i staramy się nie zjeść wszystkich na raz :)

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Daria Luc 13 marca 2016 22:04
    Bardzo przyjemna konsystencja ciasta wynagradza czas potrzebny na przygotowanie tych mini słodkości. Mini monkeybread skradły serca domowych łasuchów. Polecam wypróbować przepis, a z pewnością zagości w Państwa domach.
  • Krzysiek Elo 13 marca 2016 17:54
    takto jest fajne
  • inoin ghgh g 13 marca 2016 01:47
    rgrgg hh th
  • Karolina Samborska 12 marca 2016 21:00
    Bardzo pyszne bułeczki i łatwy przepis :) Przypomniał mi się smak bułeczek, jakie robiła kiedyś moja babcia i jeszcze taki wierszyk z podstawówki pani Ireny Słońskiej „O PEWNYM GRZESIU” Obok książek do swej teczki wcisnął Grzesio dwie bułeczki. Żadnej w papier nie zawinął, bo mu nagle papier zginął. Dzień był ciepły, w teczce ciasno, wypłynęło z bułek masło. I na książkach gęsty tłuszcz zrobił tysiąc plam - i już. Gdy to ujrzał Grześ, to zbladł: - Co ja teraz będę jadł?! Rzekł mu Tomek: - To jest jasne; książki, Grzesiu, książki z masłem! Serdecznie polecam przepis. Nie dość, że wypływa masełko, to i czekolada :)
  • Joanna Tarkowska 12 marca 2016 15:46
    "Czekoladowe mini monkeybread" to tak na dobrą sprawę odmiana babeczek, ale za to jaka? To mercedes wśród babeczek! Trzeba się trochę bardziej postarać niż przy tych tradycyjnych, już nie wystarczy włożyć produktów do miski, zamieszać i przełożyć do foremek, oj nie. Są z ciasta drożdżowego, a zatem trzeba je trochę ogrzać i poczekać, aż się napuszą. Potem już z wypieszczonego ciasta, formujemy mnóstwo małych kulek, którym następnie przygotowujemy kąpiel z masła i cukru. A jeszcze później trzeba się poczuć artystą i łączyć kulki ze sobą, żeby powstało to mini arcydzieło. Perfekcyjnie? O nie! Wisienką na torcie jest czekolada E.Wedel która pokruszona na każdej babeczce kończy pracę niczym ostatnie machnięcie pędzlem.
  • Marcin Wieloch 12 marca 2016 00:12
    ciastka jak ciastka zawsze dobre
  • artur orłowski 11 marca 2016 23:53
    Polecam, warte ugotowania
  • Melania Obranicka 11 marca 2016 23:07
    Pycha
  • Sabina Gelmuda 11 marca 2016 15:53
    Chrupiąca skórka, delikatne wnętrze i rozpływające się w ustach kawałki czekolady powodują, że nie można się oderwać od drożdżóweczek, a czas spędzony z rodziną przy śniadaniu staje się jeszcze milszy. Kto jeszcze nie próbował MINI MONKEYBREAD ma czego żałować, są to najlepsze domowe drożdżówki jakie kiedykolwiek jadłam!
  • Justyna Majewska 11 marca 2016 13:47
    Mini monkeybread to nowość w moim menu śniadaniowym. Pierwsze zrobiłam dla rodziny, mój maz zaniósł kolegą do pracy i teraz raz w tygodniu mam dla nich takie cuda przygotowywać :) A ja? Ja wkońcu zalazłam śniadanie dla siebie <3 Babeczki są również idealne na deser :) Teraz cudowny dzień zaczynam od przepysznej babeczki :D Jestem szczęsliwszym człowiekiem, bo jak wszyscy wiedzą czekolada poprawia humor, a na dodatek w tym przepisie jest czekolada gorzka :D Samo zdrowie i radość z życia :D Dziękuje za ten przepis <3
  • Wiktor Sierakowski 11 marca 2016 08:03
    Wspaniałe
  • Nicola Papis 8 marca 2016 19:23
    niespodziewałam się, że te mini monkeybread są tak pyszne Świetnie pasują do porannej kawki,cynamon, cukier, masło i nic więcej już nie potrzeba.Tyle energii z rana,dzieciakom też podeszły do gustu.Zniknęły tak szybko,teraz będę częściej je piekła i dla gości również. Przepyszne, polecam łatwe i szybkie w przygotowaniu,takie słodkości uwielbiam.
  • Jan Banko 8 marca 2016 16:46
    abc
  • Jakub Roskosz 7 marca 2016 20:39
    Polecam! Pyszna przekąska!
  • mateusz 7 marca 2016 17:19
    wysmienite
  • Martyna Kulesza 7 marca 2016 14:31
    Wszyscy jedzą, aż się uszy trzęsą!
  • Anna Młynarska 7 marca 2016 10:58
    Smaczne i tanie od WEDLA śniadanie!!! takie słowa same nasuwają się po skosztowaniu ciasteczka. Pyszne czekoladowe drożdżówki idealnie nadają się do porannej kawy, choć nie tylko... smakiem i ciekawym wyglądem mogą zaskoczyć niespodziewanych gości , do tego przepis jest prosty, a przyrządzenie ich zajmuje nie wiele czasu. Polecam :-)
  • Joanna Budzisz 6 marca 2016 18:51
    niespodziewałam się, że te mini monkeybread są tak pyszne Świetnie pasują do porannej kawki,cynamon, cukier, masło i nic więcej już nie potrzeba.Tyle energii z rana,dzieciakom też podeszły do gustu.Zniknęły tak szybko,teraz będę częściej je piekła i dla gości również. Przepyszne, polecam łatwe i szybkie w przygotowaniu,takie słodkości uwielbiam. Co na to powie Wargorr.:-)
  • Luiza Czyrko 5 marca 2016 15:33
    Ciasto drożdżowe zawsze jest pyszne, a w połączeniu z czekoladą - genialne. Chlebki prezentują się cudownie, smakują obłędnie, a jedzenie po kuleczkę sprawia frajdę zarówno dzieciakom przy pierwszym i drugim śniadaniu, jął rownież mamuśkom przy przedpołudniowej kawie. Delikatnie rozpuszczona czekolada po przestygnięcie w środku nadal jest półpłynna - mniam. Monkeybread na stałe wejdzie do mojego zeszytu z przepisami. Polecam i życzę smacznego.
  • aaaaaaa 4 marca 2016 15:29
    aaaaaaaaaa
  • Romuald Jalbrzykowski 26 lutego 2016 15:17
    "Wedlowski" pierot i naleśniki to dobry deser !!
  • Romuald Jalbrzykowski 26 lutego 2016 15:03
    "Wedlowska" czekolada Pierota z Murzynkiem zawsze smakuje wspaniale
  • aneta s 26 lutego 2016 12:13
    Pyszne mini na każdą okazje. Zawsze i do wszystkiego pasuje.
  • Romuald Jalbrzykowski 26 lutego 2016 08:25
    Naprawde pyszne
  • Beata Małyszko 25 lutego 2016 20:52
    Właśnie upiekłam Czekoladowe mini monkeybread, jest wieczór, więc na kolację. Oprócz startej czekolady, (nie miałam gorzkiej, dałam mlecznej), wierzch posypałam szczyptą cynamonu, a po upieczeniu lekko cukrem pudrem. Bułeczki są delikatnie słodkie, można je posmarować dodatkowo masełkiem. Przepis nieco zmieniłam, dając jedną szklankę mąki pszennej, a jedną szklankę mąki pełnoziarnistej. Wychodzi z przepisu 6 porcji? Starczyło zaledwie dla dwóch...
  • Bożena Wicher 25 lutego 2016 17:57
    Babeczki powstały z połączenia doświadczenia kulinarnego mamy i młodzieńczej ciekawości córki. Ciasto bardzo puszyste a wypiek "palce lizać".
  • Sebastian 23 lutego 2016 21:28
    Bardzo pyszne babeczki smakują pysznie i wgl są pyszne naprawde warto je zjeść pozdrawiam Sebastian. ps babeczki naprawde pyszne polecam
  • Izabela Dziadowicz 22 lutego 2016 18:43
    coś dodałam coś odjęłam i wyszły mi babeczki .Smakowite , bo w przeciągu 10 minut pozostał tylko zapach w kuchni