Liczba porcji8
Łączny czas:50 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:20 min
Poziom trudności:Łatwe

Czekoladowe chmurki z bitą śmietaną i owocami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 110 g masła
  • 50 g czekolady mlecznej E.Wedel
  • 4 jajka
  • 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 1/3 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy,
  • owoce, np. maliny, truskawki, banany
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    W rondelku umieść masło oraz połamane czekolady. Podgrzewaj aż do rozpuszczenia – ciągle mieszaj, aby nie przypalić składników. Odstaw do ostygnięcia.

  • 2

    Do miski wbij 2 jajka oraz 2 żółtka (nie pozbywaj się białek, bo będą potrzebne). Dodaj ostudzoną masę czekoladową i wymieszaj do połączenia się składników – aż do uzyskania jednolitej masy.

  • 3

    2 białka ubić z cukrem na puszystą i sztywną pianę. Konsystencja ma przypominać pianę na bezy.

  • 4

    Ubitą pianę dodaj do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj łyżką – do połączenia składników.

  • 5

    Formę do muffinek wyłóż papilotkami, a następnie przełóż do nich masę.

  • 6

    Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 175oC i piecz przez ok. 15-20 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Nie przejmuj się, że środek babeczek zapadnie się – tak ma być, bo w ten sposób powstaje miejsce na krem śmietankowy i owoce.

  • 7

    Bardzo zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywny krem – dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Uważaj, aby śmietana nie zwarzyła się – musisz dokładnie kontrolować proces ubijania.

  • 8

    Gotowy krem śmietankowy przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyłóż go na zimne muffiny. Udekoruj owocami.

Oceń przepis:

Muffinki możesz przygotować na dowolną okazję – spotkanie w gronie rodzinnym, przyjęcie dla dzieci, domową imprezę czy typową „posiadówkę” ze znajomymi.

Czekoladowe chmurki z bitą śmietaną i owocami to wyjątkowy deser. Jest niezwykle delikatny – wprost rozpływa się w ustach. Doskonale smakuje – słodycz została przełamana gorzką czekoladą i kwaskowatością owoców. Wypiek stanowi więc prawdziwą przyjemność dla podniebienia, której nie sposób sobie odmówić. Dlatego warto do razu przygotować podwójną porcję, ponieważ muffinki szybko znikną z talerzyków.

Atutem czekoladowych chmurek z bitą śmietaną i owocami jest nie tylko efektowny wygląd i doskonały smak. Fenomen polega na prostocie przygotowania – z przepisem poradzi sobie każdy, nawet początkujący cukiernik. Wystarczy tylko zadbać o dobrej jakości składniki (szczególnie czekolada odgrywa tutaj istotną rolę) oraz postępować zgodnie ze wskazówkami.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: