Liczba porcji1
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Średnie

Przepis na ciasto śliwka w czekoladzie z polewą orzechowo-karmelową

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 4 duże jajka
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • ½ mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5-6 łyżek Kremu Wedlowskiego Czekoladowego E.Wedel
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ¼ szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki masy krówkowej
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady, np. Czekolada Gorzka Klasyczna 64% E.Wedel
  • 200 g suszonych śliwek kalifornijskich + kilka sztuk do dekoracji
  • ½ słoika powideł śliwkowych.
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Śliwki zalej niewielką ilością wody, a następnie pozostaw do namoczenia przez ok. 1 godzinę (najlepiej całą noc). Po upływie czasu, odsącz i pokrój na małe kawałki.

  • 2

    Białka ubij na sztywną pianę, dodając niewielką ilość soli. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier – miksuj do momentu, w którym piana będzie sztywna i lśniąca.

  • 3

    Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku.

  • 4

    Mąkę przesiej razem z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie dodawaj do masy jajecznej w kilku partiach.

  • 5

    Dodaj olej i delikatnie wymieszaj – najlepiej szpatułką lub drewnianą łyżką.

  • 6

    Formę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wypełnij ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170oC i piecz przez ok 35 minut (do suchego patyczka).

  • 7

    Wyjmij biszkopt i jeszcze ciepły rzuć na posadzkę (uprzednio ją zabezpiecz, np. kocem) – dzięki temu zabiegowi biszkopt nie opadnie.

  • 8

    Ostudzone ciasto przekrój na dwie części.

  • 9

    Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do wystudzenia.

  • 10

    W misce umieść śmietanę kremówkę, serek mascarpone i odrobinę cukru, a następnie miksuj na sztywny krem.

  • 11

    Do kremu dodawaj po łyżce kremu czekoladowego i stopniowo wlewaj żelatynę. Dodaj pokrojone suszone śliwki i dokładnie wymieszaj.

  • 12

    Spód biszkoptu wysmaruj powidłami, a następnie wyłóż połowę kremu. Przykryj drugim blatem i wyłóż resztę kremu. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

  • 13

    W rondelku umieść posiekaną czekoladę, masło, śmietanę i masę krówkową. Podgrzewaj do rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z palnika i pozostaw do ostygnięcia.

  • 14

    Polej ciasto polewą czekoladowo-karmelową i ponownie wstaw do lodówki.

  • 15

    Schłodzone ciasto pokrój na równe kwadraty i każdy udekoruj suszoną śliwką.

Oceń przepis:

Ciasto śliwka w czekoladzie z polewą czekoladowo-karmelową może występować także w wariancie z dodatkiem alkoholu. Wówczas śliwki należy moczyć w rumie zamiast w wodzie.

Lekko wilgotne, puszyste i mocno kremowe – właśnie takie jest ciasto śliwka w czekoladzie. To słodka propozycja na każdą okazję, która zachwyca od pierwszego do ostatniego kęsa. Warto przygotować je nawet 2 dni przed podaniem – wszystkie smaki “przegryzą się”, dzięki czemu ciasto będzie jeszcze smaczniejsze.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: