Liczba porcji15
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Średnie

Ciasto Pierwsza Gwiazdka

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  • 1 szklankę mrożonych wiśni bez pestek
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczkę agar-agar
  • 1/2 szkl wody
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  • 500ml śmietany kremówki 30%
  • Czekolada gorzka - 100g gorzkiej czekolady E.Wedel
  • Likier czekoladowy - 50ml likieru czekoladowego E.Wedel
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  • 50g gorzkiej czekolady E.Wedel
  • Czekolada mleczna - 100g czekolady mlecznej E.Wedel
  • 1 łyżkę wiórek koosowych
  • kilka złotych perełek
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.

  • 2

    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

  • 3

    Następnie wsypujemy do masy suche składniki i delikatnie całość mieszamy. Masę przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C na około 30 minut. Z ostudzonego ciasta wycinamy dwa równej wielkości trójkąty.

  • 4

    Wiśnie, 1/4 szkl cukru, wodę i agar agar wkładamy do rondelka i podgrzewamy do temperatury około 90st.C (nie gotujemy) mieszamy aż agar agar się dobrze rozpuści.

  • 5

    Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do niej 100g roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady i likier czekoladowy miksujemy aż składniki dokładnie się połączą.

  • 6

    Połowę kremu czekoladowego przekładamy do rękawa cukierniczego. Pozostałym kremem smarujemy cienko wierzch w obu trójkątach ciasta. Na jednym kawałku ciasta kremem z rękawa cukierniczego robimy wysoki brzeg do tak przygotowanego ciasta wlewamy przestudzone wiśnie i odstawiamy na około 15-20 minut żeby galaretka z wiśniami zastygła. przykrywany galaretkę drugą połową ciasta.

  • 7

    Smarujemy boki i górę ciasta pozostałym kremem. Boki ciasta obsypujemy startą drobno mleczną czekoladą a na wierzch wyciskamy w ładny wzorek pozostały krem z rękawa cukierniczego.

  • 8

    50g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i temperujemy ją. Przygotowujemy szablon z gwiazdkami który wkładamy w "koszulkę" do dokumentów i dobrze zatemperowaną czekoladą robimy gwiazdki wg wzorów. czekamy aż czekoladowe gwiazdki zastygną.

  • 9

    Gwiazdki starannie układamy na cieście.

  • 10

    posypujemy delikatnie wiórkami kokosowymi. i przyozdabiamy złotymi perełkami.

  • 11

    Smacznego :)

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Gronchilda Kiepska 12 marca 2016 23:53
    maiam
  • Luiza Cwiertniakowa 11 marca 2016 23:22
    Proste.
  • Tomasz Oraniec 10 marca 2016 21:17
    Idealne. Wręcz takie samo albo nawet lepsze:)
  • Darek Łupek 10 marca 2016 20:17
    Mega pyszne ciasto. Polecam.
  • KInga Kutołowska 10 marca 2016 18:17
    Biszkopt czekoladowy Składniki (na tortownicę 22 cm) : - 5 jajek - 3/4 szklanki ( szklanka 250 ml) mąki - 3/4 szklanki cukru - 1/3 szklanki kakao - pół tabliczki startej, gorzkiej czekolady Dno tortownicy trzeba wyłożyć kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Oddzielić żółtka od białek. W większej misce ubić białka ze szczyptą soli, gdy piana będzie prawie sztywna, nie przestając miksować, po łyżce dodawać cukier, by powstała błyszcząca piana. Odłożyć mikser i łyżką wmieszać kolejno po jednym żółtku. Delikatnie, małymi porcjami (to ważne!), by piana nie opadła, wmieszać również mąkę przesianą z kakao i czekoladę. Przelać masę do tortownicy i piec ok. 30 - 40 minut. Wyjąć z piekarnika i rzucić z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiejszy ( jak u Dorotus). Po całkowitym ostudzeniu okrój brzegi ciasta nożykiem i ułóż ciasto na paterze do góry nogami.
  • KInga Kutołowska 10 marca 2016 12:29
    doskonały na torcik moi chłopcy uwielbiaja to a reklame wasza szczególnie mały Mateuszek:) dziekujemy a czekolada Wedla jest najlepsza na ciacho dziekujemy mamy z zanadrzu kilka fajnych przepisów moze ktos by chciał?
  • Rafał 8 marca 2016 16:01
    swietne ciasto polecam
  • Patryk Kurzyński 8 marca 2016 15:03
    wyszło mi świetne naprawde dobry przepis dziękuje , że mi go poleciliście :)
  • afs 7 marca 2016 23:05
    asdasgdgs
  • Marika 7 marca 2016 20:46
    Jest to wieniec drożdżowy z migdałami.
  • Karol Krawczyk 7 marca 2016 15:04
    Bardzo dobre w smaku, mi i moim znajomym bardzo smakuje ;)
  • Karol Krawczyk 7 marca 2016 15:04
    Bardzo dobre w smaku, mi i moim znajomym bardzo smakuje ;)
  • sebastian 7 marca 2016 14:42
    Orzeźwienie nie tylko czekoladowe . Nie bez powodu wraca się do Pijalni czekolady Wedel. Jak do tej pory wszystko czego spróbowaliśmy smakowało wybornie i tym razem tak było. Dla ochłody wybraliśmy lemoniady, które pojawiły się dodatkowo w letnim menu: grejpfrutową z sorbetem cytrynowym oraz lemoniadę z gazowanej wody i marakui. Lemoniada grejpfrutowa smakowała świetnie. Świeżo wyciśnięty sok z grejpfrutów po wymieszaniu z sorbetem był jeszcze lepszy. Super orzeźwienie w upalny dzień. Natomiast lemoniada z marakui okazała się być interesującym zaskoczeniem. Słodko-kwaśna z bąbelkami wody gazowanej zaciekawiła moje kubki smakowe. Do Wedla wybraliśmy się na deser po obiedzie, a zatem zamówiliśmy oprócz orzeźwienia także deserek. Żeby było trochę fit ;) wybraliśmy deser jogurtowy z torcikiem wedlowskim. Niby banalnie prosty deser - jogurt naturalny, pokruszone wafle czekoladowe i granola, ale fajny i smaczny miks w sam raz po obfitym obiedzie. Obsługa bez zarzutu, uprzejma, nienachlana, sprawnie działająca. Oczywiście z racji wysokiej temperatury wybraliśmy stolik w ogórku. Mimo sporej ilości stolików przyjemnie i komfortowo spędziliśmy ten czas.
  • Ania Janas 7 marca 2016 14:04
    Ciasto zrobione dla Synusia na ten konkurs i dla zaspokojenia Naszego głodu :* Trochę zmieniłam przepis, żeby wyglądało i było smaczniejsze ;), ale myślę, że jest dobrze.
  • ANNA KORCZAK 2 marca 2016 18:40
    potrzebne będą nam dwa garnki lub garnek i metalowa miska. Do garnka nalewamy wody i stawiamy na gaz a na nim ustawiamy miskę. Do której wkładamy czekoladę Wedel połamaną na kawałki. Ważne, aby woda nie dotykała miski, w której jest czekolada. Całość cierpliwie podgrzewamy mieszając czekoladę.
  • Janina Jalbrzykowska 26 lutego 2016 14:08
    "Bajeczny" zawsze wspaniałym uzupełnieniem Murzynka
  • ANNA KORCZAK 26 lutego 2016 14:03
    Maślane ciasteczka z czekoladą Ciasteczka z czekoladą – składniki: - 125 g masła - 125 g cukru - 1 jajko - 200 g mąki - 1/2torebki proszku do pieczenia - szczypta soli - 200 g białej czekolady Wedel Ciasteczka z czekoladą - sposób przygotowania: Czekolada powinna być pokrojona lub połamana na mniejsze kawałki. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jednolitą masę, dodać jajko, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać czekoladę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Ciasto wykładać na papier łyżką, spłaszczać delikatnie od góry. Poszczególne ciasteczka z czekoladą układać w znacznej odległości od siebie, żeby się nie skleiły podczas pieczenia. Ciasteczka czekoladowe piec prze 10 minut.