Ciasto marchewkowe z czekoladową kruszonką
0
30 min
12 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Ciasto marchewkowe z czekoladową kruszonką

Przygotowanie ciasta marchewkowego jest bajecznie proste. Nic dziwnego, że tak wiele osób decyduje się zaserwować ten wypiek w obliczu zbliżających się gości czy pojawiającego się nagle apetytu na „coś słodkiego”. Dzięki czekoladowej kruszonce deser będzie jeszcze smaczniejszy!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 13

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Pomysły na urozmaicenie wypieku

Kruszonka w podstawowej wersji to tylko jedna z opcji urozmaicenia ciasta marchewkowego. Inne wariacje na wykończenie wypieku znajdziesz w naszej poradzie – 5 pomysłów na posypkę na ciasto. Co masz do wyboru?

  • Kolorowe kryształki wykonane z cukru i barwników spożywczych. Wystarczy je wymieszać, wstrząsnąć i gotowe! Taka posypka zagwarantuje nie tylko efektowne wykończenie deseru, ale też mnóstwo dobrej zabawy.
  • Orzechy laskowe w karmelu będą fenomenalnym wykończeniem ciasta marchewkowego. Przyrządzisz je samodzielnie, rozpuszczając na patelni cukier i dodając do niego posiekane orzeszki. Zamieszaj, smaż na małym ogniu i delektuj się wyjątkowo chrupiącą kruszonką.
  • Domowej roboty granola z płatków owsianych, musli, suszonych owoców, wiórków kokosowych. Całość połącz za pomocą masła lub oleju kokosowego i miodu.
  • Egzotyczną nutę w kruszonce, którą zapewnią wanilia, kardamon, cynamon, likier kokosowy lub inne – według uznania.

Poznawszy przepis na idealną kruszonkę w wielu różnych zaskakujących wersjach, możesz z powodzeniem przystąpić do robienia ciasta marchewkowego lub jakiegokolwiek innego, np. drożdżowego.

Dodaj masę i podkręć smak klasycznego ciasta marchewkowego

Aby ciasto marchewkowe nie było zbyt suche, a czekoladowa posypka prezentowała się na nim jeszcze bardziej efektownie, dodaj do wypieku krem. Zrobisz  go z serka mascarpone z dodatkiem śmietanki lub z połączenia serka śmietankowego do kanapek, masła oraz cukru. Proste, lecz niezwykle udane.

Masę możesz rozsmarować na wierzchu ciasta lub wewnątrz – rozkrawając wypiek w poprzek na dwie równe części i ponownie „sklejając” je przy użyciu masy. Już jeden niewielki kawałek specjału w tej wersji zaspokoi Twój apetyt na pyszny deser i sprawi, że poczujesz się znacznie lepiej!

Komentarze