Liczba porcji4
Łączny czas:3 godz. 50 min
Przygotowanie:50 min
Oczekiwanie:180 min
Poziom trudności:Średnie

Ciasto czekoladowe z chałwą waniliową gotowane w słoikach

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać stopniowo jajka, otartą skórkę i sok z jednej pomarańczy. Mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową i kakao przesiać przez sito i wymieszać. Sypkie składniki dodać do ucieranego wcześniej masła z cukrem i jajami. Ciasto wyrobić i dodać zimne mleko.

  • 2

    Do wyrobionego ciasta na koniec dodać pokrojoną na małe kawałki czekoladę i kostki chałwy. Słoiki wysmarować masłem do 2/3 wysokości.

  • 3

    Przygotowane ciasto nałożyć do słoików do połowy wysokości. Brzegi krawędzie słoików muszą być bardzo czyste przed zamknięciem słoików. Zamknięte słoiki z gumką i klamrami wstawić do garnka tak, by słoiki były zalane wodą do ¾ swojej wysokości. Słoiki zagotować. Od zagotowania wody, gotujemy jeszcze 90 minut na małym ogniu w temperaturze 95-100 stopni C. Dobrze zawekowane słoiki z ciastem można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu nawet przez kilka miesięcy.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: