Liczba porcji50
Łączny czas:55 min
Przygotowanie:40 min
Oczekiwanie:15 min
Poziom trudności:Średnie

Ciasteczka korzenne

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 2 jajka
  • 10 g sody spożywczej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 800 g mąki pszennej
  • 50 g kakao ciemne E.Wedel
  • 200 g czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g miodu
  • 100 ml mleka 3,2%
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Mleko, miód, cukier, masło, przyprawę piernikową i kakao starannie wymieszać i zagotować w garnku. Do ciepłej masy dodać połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Masę ostudzić do temperatury 35 stopni.

  • 2

    Dodać roztrzepane jajka, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą spożywczą. Zagnieść na jednolite ciasto piernikowe.

  • 3

    Ciasto wałkować podsypując niewielką ilością mąki. Wykrawać foremkę gwiazdki. Piernikowe gwiazdki układać na blaszce wysmarowanej cienko masłem i piec w temperaturze 180-190 stopni około 12-15 minut. Udekorować je rozpuszczoną czekoladą.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Krzysztof Grześkowiak 12 marca 2016 20:50
    Pysznych pierniczków świątecznych tak wielka jest moc, że aż chce się je zajadać także w Wielkanoc! Prosty przepis wedlowski z pomocą przychodzi; na ciasteczka z czekoladą (mają też miodzik). Na wykonanie dania wystarczy godzina – i już słodkie przekąski je cała rodzina! Smakują wybornie – czuć nutę pierniczkową; można więc każdego dnia mieć Święta… na nowo! Magiczny aromat zasługą czekolady; oprzeć się tym ciasteczkom ja nie daję rady! Smak mają wzmocniony przez wedlowskie kakao, nie są kaloryczne, zatem jeść można śmiało! Idealne na deser, jak również w środku dnia; kto zje choć jedno, ten wnet szeroki uśmiech ma! Łatwo można się nimi podzielić z kimś bliskim; szybko zauważyłem, że smakują wszystkim! Ochoczo poczęstowałem dobrych znajomych; nasyciły nawet tych najbardziej złaknionych. Każdemu przypominały świąteczne chwile; zrobiło się raźniej; od razu było milej. Istotną kwestią jest ciasteczek dekoracja; sprawdzi się tutaj praktycznie każda wariacja. Mój wybór padł na żurawinę i migdały; zdecydowanie bardzo dobrze pasowały. W przyszłości wielu innych dodatków spróbuję i następne korzenne cuda wyczaruję. Ciasteczka się sprawdzają przy każdej okazji; stymulują najsłodsze obszary fantazji. Przepis wszystkim serdecznie, gorąco polecam, bowiem niesłychanie słodkie doznania wznieca. Dla siebie – a także dla znajomych i gości - warto mieć pod ręką te korzenne pyszności!
  • Olimpia Koziej-Kula 12 marca 2016 15:15
    Trzecia wersja ciasteczek czekoladowo- korzennych. Zrobiłam jedno ciasto, ale powycinałam różne kształty i tak oto powstały ciasteczka na różne okazje- mimo, że takie same w smaku :) Te- świąteczne- ozdobione dodatkowo posypką cukrową. Recenzja z przygotowania ciasta w pierwszym moim zdjęciu.
  • Olimpia Koziej-Kula 12 marca 2016 15:12
    Ciasteczka z poprzedniego zdjęcia. Wykonane tak samo, ale wersja bez polewy dla córeczki :)
  • Olimpia Koziej-Kula 12 marca 2016 14:18
    Jestem młodą mamą. Wybrałam ten przepis ze względu na to, że był prosty w przygotowaniu, a moja córeczka uwielbia tego typu ciasteczka, my z mężem z resztą też :) Za przygotowanie ciasta zabrałam się po północy, roztopiłam sobie część składników, a gdy trochę przestygło dodałam resztę. Następnym etapem było wyrobienie ciasta i muszę przyznać, że była to sama przyjemność :) Pachniało bajecznie czekoladowo- moje dłonie później także ;) Trochę też było ciężko, ale w połączeniu z taką aromaterapią dałam radę :) Po rozwałkowaniu ciasta zabrałam się za wykrojenie kształtów, i tu muszę powiedzieć, że ciasto mi się bardzo rozwarstwiało, ale na szczęście w efekcie końcowym i tak wszystko wyszło :) Użyłam foremek gwiazdek, serduszek i zwierzątek. Rankiem roztopiłam czekoladę i posmarowałam część ciasteczek. Gwiazdki dodatkowo ozdobiłam posypką, a dla córeczki zostawiłam zwierzątka- bez polewy. Wszystkim smakowało! :D Rzadko gotuję i piekę, ale jak już coś robię staram się by wyszło pyszne- ten przepis na pewno wykorzystam jeszcze nie raz. Pyszne, proste, mocno czekoladowe ciasteczka o korzennym zapachu ;) Na każdą okazję :)
  • ANIA B 10 marca 2016 20:40
    Pyszne ciasteczka ,wspaniały dodatek do kawy,herbaty i czekolady.