Liczba porcji3
Łączny czas:5 godz. 0 min
Przygotowanie:40 min
Oczekiwanie:300 min
Poziom trudności:Średnie

Chrupiący WW w puchu czekoladowym

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Czekolada biała - Masa czekoladowa puszysta: 100 g białej czekolady E.Wedel
  • 50 g śmietanki 30 %
  • 170 g śmietanki 36 %
  • 1 łyżeczka czubata żelatyny + 2 łyżki wody do namoczenia
  • WW - 2 pokruszone WW E.Wedel w ciemnej czekoladzie
  • Amerykanki - 4 Amerykanki , kruche ciastka kakaowe E.Wedel
  • Polewa lśniąca :200 g śmietanki 36 %
  • 220 g cukru
  • 50 g miodu sztucznego
  • Kakao - 100 g Kakao Klasyczne z Ghany E.Wedel
  • 20 g żelatyny
  • 30 g wody
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem małe ilości śmietanki, żelatynę namoczyć rozpuścić w kąpieli wodnej, WW pokruszyć, śmietankę schłodzić ubić na sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodać połowę ubitej śmietanki energicznie mieszać, potem dodać resztę śmietanki oraz rozjuczoną płynną żelatynę, wsypać pokruszone WW wszystko wymieszać jeszcze raz i przełożyć do foremek przykryć kruchym ciastkiem. Wstawić do zamrażarki

  • 2

    Żelatynę namoczyć w mniejszej ilości wody odstawić d namoczenia na 10 minut, pozostałe składniki wymuszać w garnku i na małym ogniu ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową) doprowadzić do rozpuszczenia się wszystkich składników. Do gorącej polewy dodać żelatynę zdjąć z ognia i mieszając rozpuścić całą zawartość. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając pozbywając się bąbelek z polewy.

  • 3

    Wyjąć z zamrażarki położyć ciasteczkiem na dół , polać ciepłą nie gorącą polewą lśniącą udekorować wedle uznania

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: