Liczba porcji4
Łączny czas:30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Średnie

Chili con carne z nutą kakao

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Placek tortilli lub nachos
  • Przyprawy: słodka papryka , kumin, kolendra, oregano, sól i pieprz
  • 1 łyżka kakao ciemnego E.Wedel lub 30g czekolady gorzkiej E.Wedel pęczek świeżej kolendry
  • 250ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów pellati pokrojonych w kostkę
  • 1-2 papryczki chili bez pestek
  • 1 limonka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 g mielonej łopatki wołowej lub pokrojonej z cieniutkie paski
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać czosnek, papryczkę chili i smażyć około minuty. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na małe paski lub zmielić przez maszynkę do mięsa. Dodać je do cebuli, czosnku i chili, podsmażać przez 20 minut.

  • 2

    Dodać wszystkie przyprawy oraz kakao, koncentrat pomidorowy, pomidory, bulion wołowy. Dusić kolejne 20 minut na wolnym ogniu (jeżeli używamy czekolady dodajemy ją pod koniec duszenia).

  • 3

    Na 10 minut przed końcem dodać czerwoną fasolę z puszki. Podawać ze świeżą siekaną kolendrą i sokiem z limonki, z grillowanymi plackami tortilli lub nachos.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Olga Macura 13 marca 2016 16:48
    Bardzo energetyczne i rozgrzewające danie. Wszystkie smaki doskonale się tu ze sobą łączą. Danie jest przyjemnie pikantne z wyczuwalną lekką nutą słodkości. W mojej wersji chili zrezygnowałam z fasoli na rzecz pieczarek, które bardzo lubię. Dodałam wszystkie zalecane przyprawy, które dały rewelacyjny aromat. Kakao i czekolada podkręciły smak i aromat pozostałych składników, dając ciepły i delikatny smak. Wydaje się, że to może nietypowe połączenia, ale na talerzu świetnie do siebie wszystko pasuje. Przed podaniem danie skropiłam sokiem z limonki i dołożyłam łyżkę kwaśnej śmietany. Sprawdziło się bardzo dobrze. Podałam ze świeżym pieczywem, ale równie dobrze można podać w towarzystwie tortilli czy ryżu. Wszyscy zajadali się ze smakiem, nie podejrzewając nawet co kryje się w środku. Spróbowałam i zdecydowanie będę wracać do tego przepisu.
  • Magdalena Załuskowska 8 marca 2016 12:48
    Od dawna zbierałam się, aby po raz pierwszy przygotować Chili con carne. Muszę przyznać, iż się nie zawiodłam, gdyż danie smakuje wyśmienicie. Potrawa jest niezwykle aromatyczna i sycąca. Nuta kakao Wedel była wyczuwalna i nadała daniu ciekawy smak, a sok z limonki nadał lekkiej kwaskowatości i podkreślił orientalny charakter. Świeża Kolendra dopełniła całość. Potrawa jest kolorowa, atrakcyjna wizualnie. Chili con carne zaserwowałam z grilowanymi plackami tortilli. Wszystkim domownikom smakowało, więc polecam!
  • Joanna Krzywnicka 4 marca 2016 15:47
    Uwielbiam pikantne potrawy, więc długo nie zastanawiałam się by sięgnąć po ten przepis, nigdy jeszcze nie jadłam chili con carne więc był to mój debiut kulinarny o dodatku do tej potrawy kakao już nie wspomnę. Zaskoczeniem było to, że kakao tak świetnie pasowało do całości tak, że aż pokusiłam się o dodatkowe pół łyżki kakao by jeszcze bardziej podkreślić jego smak. Połowę zjedliśmy za serowymi nachosami a drugą z tortillą. Było pysznie i zaczęłam żałować, że nie zrobiłam podwójnej porcji. Polecam przepis! U mnie już wylądował w zeszycie ze stałymi przepisami do których często zaglądam.