Liczba porcji2
Łączny czas:15 min
Przygotowanie:15 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Łatwe

Chałwowa gorąca czekolada z pianką i kruchą posypką z sezamków

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • kardamon
  • cynamon
  • 500 ml mleka
  • 150 ml śmietanki 36%
  • kilka twardych cukierków z Mieszanki Wedlowskiej E.Wedel (np. Bajeczny, Pierrot)
  • 50 g Chałwy waniliowej E.Wedel
  • 50 g czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 100 g czekolady mlecznej E.Wedel
  • 1 opakowanie sezamków Aha! E.Wedel
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Mleko podgrzać w rondelku. Dodać pokruszoną Chałwę waniliową E.Wedel i dobrze wymieszać. Dodać przyprawy.

  • 2

    Dodać połamane kawałki czekolad E.Wedel i mieszać aż do ich rozpuszczenia.

  • 3

    Śmietankę ubić i dodać do niej utarte twarde cukierki z Mieszanki Wedlowskiej. Sezamki Aha! E.Wedel rozdrobnić. Gorącą czekoladę przelać do szklanek lub kubków. Ozdobić śmietanką i posypać sezamkami. Podawać gorącą.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Karina Glonkowska 13 marca 2016 21:15
    Do tej pory nie przepadałam za chałwą, ale czekolada na gorąco w połączeniu z chałwą, to dobrze "smyra podniebienie", od tej pory czekolada na gorąco tylko z dodatkiem chałwy:)
  • Weronika Wittbrodt 12 marca 2016 17:43
    Uwielbiam czekoladę, a pitną na gorąco po prostu kocham, szczególnie kiedy sama mogę ją przygotować. Dlatego z radością przygotowałam chałwową gorącą czekoladę. Obawiałam się, że napój będzie za słodki przez użycie mlecznej czekolady i słodkiej chałwy, ale dla mnie był idealny. Pewnie dzięki przyprawom. Moim zdaniem czekolada ta była jednak za mało gęsta. Na przyszłość użyję mniej mleka, na pewno bowiem jeszcze zrobię gorącą czekoladę z chałwą. Napój ten miał bardzo ciekawy smak, który wszystkim moim domownikom przypadł do gustu, szczególnie tym lubiącym słodkości (mi i teściowej).
  • Ewelina 12 marca 2016 13:32
    Idealna gorąca czekolada! Chałwa, cynamon i kardamon idealnie komponują się z czekoladą. Napój umili zimne dni, wprowadzi Cię w cudowny nastrój.
  • Agnieszka Seremet 11 marca 2016 22:19
    pyszne , ale stanowczo nie dla tych co dbaja o linie;P ja zamiast gorzkiej czekolady uzylam karmelowej(nie przepadam za gorzka;) ) i w sumie mozna laczyc dowolne rodzaje czekolad, nie tylko te co w przepisie, bo nadziewane czy bakaliowe tez sie dobrze sprawdza.
  • Emilia Ilczuk 7 marca 2016 22:55
    To idealne połączenie dwóch rzeczy, które uwielbiam: chałwy i czekolady. Gorący napój, gotowy w kilka minut, rozgrzewa i dodaje energii. Świetnie radzi sobie z chandrą w pochmurne dni.
  • Bogusław Drożdż 7 marca 2016 19:58
    Smaczna i niezwykle aromatyczna czekolada do picia z delikatną nutką słodkiej chałwy. W połączeniu z kardamonem i cynamonem nabiera szczególnego charakteru. Elementami zaskakującymi są kawałeczki cukierków i chrupiące sezamki, które uzupełniają całość. Gorąca fantastycznie rozgrzewa i przenosi w błogi stan zadowolenia. Słodki i uzależniający napój :)
  • Marta Mosion 7 marca 2016 09:43
    Napój tak łatwy w przygotowaniu, że nawet sześciolatek da radę:-) Jednocześnie jest tak pyszny, że chce się go pić codziennie. Kilka prostych, klasycznych słodkości od Wedla i niebo jest w zasięgu języka...
  • Melania Warchol 6 marca 2016 13:00
    W zimowy wieczór, gdy na dworze mróz szaleje, mam sprawdzony sposób, aby rozgrzać podniebienie. To szybki deser czekoladowy, który przyprawia o zawrót głowy. Potrzeba 15 minut czasu wolnego i trochę chęci na coś słodkiego. W mig mleko z Wedlowską czekoladą rozpuszczamy, nieco chałwy waniliowej też dodamy. Gorącą czekoladę bitą śmietaną dekorujemy i smakiem niebiańskim się rozkoszujemy. Na dodatek czekolady WW kostka, dla dużych i małych ten deser to błahostka!