Liczba porcji4
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:90 min
Poziom trudności:Trudne

Carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem w okruszkach sezamkowych

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • sól gruba
  • 50 g jasnego miodu
  • 200 g twarożku koziego
  • pęczek kolendry
  • garść pistacji
  • garść orzechów laskowych
  • 2 buraki
  • 2 opakowania Sezamków E.Wedel
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Buraki należy piec w folii aluminiowej z dodatkiem grubej soli w temperaturze 180°C przez ok. 90 minut. Gdy buraki są już upieczone, wykałaczka lub patyczek do szaszłyków powinien wchodzić w nie bez oporu.

  • 2

    W międzyczasie uprażyć na patelni orzechy laskowe i pistacje.

  • 3

    Upieczone i ostudzone buraki pokroić w cienkie plastry. Sezamki E.Wedel pokruszyć lub połamać na małe kawałeczki. Układać na talerzach aranżując z serkiem kozim, miodem, prażonymi orzechami i pistacjami. Carpaccio posypać sezamkami E.Wedel i całymi listkami kolendry.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Ewa Kluczyńska 13 marca 2016 22:01
    Nie wymagająca większego wysiłku przystawka, jednak imponująca i przyjemnie orzeźwiająca zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Genialny smak pieczonego buraka, dopełniony delikatnym kozim serem w połączeniu z chrupiącymi orzechami, wspaniale komponuje się ze słodyczą sezamu i miodu. Kolendra natomiast nadaje nutkę egzotyki. Doskonała dla dorosłych, jak i dla dzieci.
  • Tomasz Mrowiński 10 marca 2016 20:10
    Kolacyjkę dla mej kochanej żony przygotowałem, bo nową kuchnię dla nas umiłowałem. Wybrać w końcu muszę: wakacje fajne, czy remontowe katusze? Pyszne to danie i zdrowe, nasz brzuszek ucieszy i na pewno się nie zgrzeszy. Witaminki zdrowia dodadzą i w niepogodę zaradzą. Na wiosnę to danie nam pasuje i na pewno się nie zepsuje. Pozdrawiamy wszystkich smakoszy co E.WEDLA smakują , mocno się nim delektują i buziaki uśmiechnięte pokazują i umorusane ręce oblizują.....