Połącz kawę oraz alkohol w poncz.
Biszkopty deserowe nasącz ponczem.
Przygotuj okrągłą miskę, np. o średnicy ok. 20 cm.
Wyłóż jej powierzchnię wcześniej nasączonymi biszkoptami – tak, aby powstała „kopuła”, z której powstanie bomba tiramisu.
Wstaw do lodówki.
Bomba tiramisu potrzebuje nadzienia z trufli czekoladowej. Teraz czas na jego przygotowanie.
Podgrzej w rondelku śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru oraz 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.
Posiekaj czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel na drobne kawałki.
Kiedy śmietanka będzie już gorąca (ale nie wrząca!), zdejmij ją z ognia i dodaj czekoladę oraz masło.
Mieszaj aż wszystko się roztopi i połączy. Zostaw do ostudzenia do temperatury pokojowej.
Ubij pianę z 2 białek na sztywno. Możesz sobie pomóc, dodając szczyptę soli.
Delikatnie wmieszaj pianę z białek do masy truflowej – tak, aby nie stracić jej lekkości i puszystości.
Wyjmij z lodówki wcześniej przygotowaną miskę z biszkoptami.
Wylej do środka masę truflową – uważając, aby nie naruszyć struktury ciasteczek.
Wygładź wierzch masy – tak, aby bomba tiramisu zyskała ładny kształt.
Odstaw do lodówki do stężenia musu truflowego. Aby bomba tiramisu była gotowa do podania, potrzebujesz minimum 3 h. Najlepiej jednak schłodzić ją przez całą noc.
Przygotuj paterę i delikatnie wyłóż bombę tiramisu na nią, odwracając miskę do góry nogami. Możesz ją delikatnie „ostukać”, aby łatwiej się obkleiła.
Oprósz tak przygotowany deser 1 łyżką kakao, przesiewając go przez sitko – aby wzmocnić „czekoladowość” jego smaku.
Jak widzisz, bomba tiramisu nie tylko efektownie się prezentuje, ale jest niezwykle smacznym i wyrafinowanym deserem, który przygotujesz w krótkim czasie. Właśnie dlatego to prawdziwy hit ostatnich miesięcy. Teraz, gdy już wiesz, jak wyczarować to nietuzinkowe ciasto, również i Ty możesz zaskoczyć swoich znajomych.
Bomba tiramisu – poeksperymentuj z przepisem!
Jak zdążyłeś zauważyć, przepis na bombę tiramisu nie należy do skomplikowanych – jedyne, w co trzeba się uzbroić, to odrobina cierpliwości, aby wszystko dobrze stężało. Niemniej jednak, jeśli chcesz, możesz się nieco pobawić z tą recepturą. Zastanawiasz się, w jaki sposób? Rozwiązań jest co najmniej kilka.
Nie zapomnij tylko, aby przed wyłożeniem deseru na paterę dać mu naprawdę dobrze stężeć. Jeśli zbyt szybko stracisz cierpliwość, słodka przekąska straci postać bomby. Spróbuj i wywołaj prawdziwy efekt „wow” na przyjęciu!
Już zagłosowałeś
na ten przepis.
Dziękujęmy za oddany głos
na ten przepis.
Dziekujemy za komentarz !
ZAMKNIJNie udało się dodać komentarza
ZAMKNIJ
DODAJ KOMENTARZ:
KOMENTARZE: