Liczba porcji6
Łączny czas:3 godz. 45 min
Przygotowanie:45 min
Oczekiwanie:180 min
Poziom trudności:Średnie

Bomba tiramisu z nadzieniem truflowym

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 150 g biszkoptów deserowych (podłużnych)
  • 200 ml mocnego, wystudzonego espresso
  • 100 ml likieru amaretto lub 75 ml rumu
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 125 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 80 g masła 82%
  • 2 białka jajek kurzych
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Połącz kawę oraz alkohol w poncz.

  • 2

    Biszkopty deserowe nasącz ponczem.

  • 3

    Przygotuj okrągłą miskę, np. o średnicy ok. 20 cm.

  • 4

    Wyłóż jej powierzchnię wcześniej nasączonymi biszkoptami – tak, aby powstała „kopuła”, z której powstanie bomba tiramisu.

  • 5

    Wstaw do lodówki.

  • 6

    Bomba tiramisu potrzebuje nadzienia z trufli czekoladowej. Teraz czas na jego przygotowanie.

  • 7

    Podgrzej w rondelku śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru oraz 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

  • 8

    Posiekaj czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel na drobne kawałki.

  • 9

    Kiedy śmietanka będzie już gorąca (ale nie wrząca!), zdejmij ją z ognia i dodaj czekoladę oraz masło.

  • 10

    Mieszaj aż wszystko się roztopi i połączy. Zostaw do ostudzenia do temperatury pokojowej.

  • 11

    Ubij pianę z 2 białek na sztywno. Możesz sobie pomóc, dodając szczyptę soli.

  • 12

    Delikatnie wmieszaj pianę z białek do masy truflowej – tak, aby nie stracić jej lekkości i puszystości.

  • 13

    Wyjmij z lodówki wcześniej przygotowaną miskę z biszkoptami.

  • 14

    Wylej do środka masę truflową – uważając, aby nie naruszyć struktury ciasteczek.

  • 15

    Wygładź wierzch masy – tak, aby bomba tiramisu zyskała ładny kształt.

  • 16

    Odstaw do lodówki do stężenia musu truflowego. Aby bomba tiramisu była gotowa do podania, potrzebujesz minimum 3 h. Najlepiej jednak schłodzić ją przez całą noc.

  • 17

    Przygotuj paterę i delikatnie wyłóż bombę tiramisu na nią, odwracając miskę do góry nogami. Możesz ją delikatnie „ostukać”, aby łatwiej się obkleiła.

  • 18

    Oprósz tak przygotowany deser 1 łyżką kakao, przesiewając go przez sitko – aby wzmocnić „czekoladowość” jego smaku.

Oceń przepis:

Jak widzisz, bomba tiramisu nie tylko efektownie się prezentuje, ale jest niezwykle smacznym i wyrafinowanym deserem, który przygotujesz w krótkim czasie. Właśnie dlatego to prawdziwy hit ostatnich miesięcy. Teraz, gdy już wiesz, jak wyczarować to nietuzinkowe ciasto, również i Ty możesz zaskoczyć swoich znajomych.

 

Bomba tiramisu – poeksperymentuj z przepisem!

Jak zdążyłeś zauważyć, przepis na bombę tiramisu nie należy do skomplikowanych – jedyne, w co trzeba się uzbroić, to odrobina cierpliwości, aby wszystko dobrze stężało. Niemniej jednak, jeśli chcesz, możesz się nieco pobawić z tą recepturą. Zastanawiasz się, w jaki sposób? Rozwiązań jest co najmniej kilka.

  • Zamień czekoladę deserową na białą i zrezygnuj z kakao w musie czekoladowym. W zamian dodaj ziarenka wanilii z połowy laski tej wyjątkowej przyprawy. W ten sposób powstanie aksamitny mus w kremowym kolorze, który będzie doskonale kontrastował z bardziej intensywnym smakiem biszkoptów. W tej postaci bomba tiramisu będzie jeszcze bardziej przypominała klasyczną wersję tego dobrze znanego deseru.
  • Jeżeli chcesz przygotować ten przepis z myślą o najmłodszych członkach rodziny, pomiń alkohol w ponczu. Możesz go zastąpić, dodając do mocnej kawy (lub czarnej herbaty!) odrobinę aromatu migdałowego czy waniliowego.
  • Wzbogać mus o lekko kawowy posmak. Taki efekt uzyskasz, kiedy do gotującej się śmietanki dodasz łyżeczkę dobrej kawy rozpuszczalnej.
  • Jeśli bomba tiramisu ma być przekąską na przyjęcie tylko dla dorosłych, możesz również jej nadzienie wzbogacić alkoholem. Do musu, jeszcze przed dodaniem piany z białek, wlej 1-2 kieliszki rumu lub amaretto.

Nie zapomnij tylko, aby przed wyłożeniem deseru na paterę dać mu naprawdę dobrze stężeć. Jeśli zbyt szybko stracisz cierpliwość, słodka przekąska straci postać bomby. Spróbuj i wywołaj prawdziwy efekt „wow” na przyjęciu!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: