Liczba porcji15
Łączny czas:3 godz. 30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:180 min
Poziom trudności:Łatwe

Przepis na batoniki zbożowe z gorzką czekoladą i orzechami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 250 g zmieszanych płatków – np. owsianych, kukurydzianych i żytnich
  • 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 50-100 g ulubionych orzechów – np. orzechów włoskich, nerkowców, laskowych czy makadamia
  • Opcjonalnie: 50 g bakalii, np. rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 4 łyżki płynnego miodu
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Samodzielnie skomponowaną mieszankę płatków podpraż delikatnie na patelni do uzyskania złocistego koloru.

  • 2

    Posiekaj orzechy na kawałki i również je podpraż.

  • 3

    Czekoladę posiekaj w drobną kostkę.

  • 4

    Połącz wszystkie sypkie składniki w misce.

  • 5

    Dodaj płynny miód i dokładnie wymieszaj całość.

  • 6

    Przygotuj blaszkę – keksówkę: wyłóż ją pergaminem.

  • 7

    Na blaszce umieść masę na batoniki. Rozprowadź ją równomiernie tak, aby miała ok. 1 cm grubości.

  • 8

    Wygładź całość i wyrównaj, a następnie odstaw masę do lodówki na minimum ok. 3 h.

  • 9

    Po wyjęciu z lodówki pokrój masę na pojedyncze batoniki.

  • 10

    Gotowe batoniki możesz dodatkowo ozdobić polewą z czekolady deserowej lub mlecznej dla uzyskania jeszcze ciekawszego smaku.

  • 11

    Przechowuj w szczelnym opakowaniu – np. słoiku lub puszce, aby batoniki zbożowe z gorzką czekoladą i orzechami nie straciły swojej chrupkości i pełnego aromatu.

Oceń przepis:

Jak widzisz, przyrządzenie batoników zbożowych jest prostym zadaniem, z którym poradzisz sobie, nawet nie mając dużego doświadczenia kulinarnego. Pamiętaj, że istnieją również przepisy, zgodnie z którymi batoniki, zamiast schładzać w lodówce do stężenia, się wypieka. Można z nich skorzystać jednak wyłącznie wówczas, gdy do środka przekąski nie trafia czekolada. Poddana wysokiej temperaturze, rozpuściłaby się. W efekcie, co prawda wypełniłaby przekąskę swoim wyjątkowym aromatem, ale gotowy batonik straciłby unikalną „ziarnistą” teksturę.

Warto wiedzieć, że batoniki można na różne sposoby urozmaicać. Jak? Możesz np.:

  • dodać do mieszanki kilka rodzajów orzechów – mieszanka orzechów włoskich i laskowych albo pekan i nerkowców nada kompozycji ciekawego aromatu,
  • wzbogacić ją o kilka rodzajów czekolady – zmieszaj np. gorzką z białą, aby uzyskać bardziej słodką i wyrafinowaną kompozycję.

Pamiętaj też, że jeśli zdecydujesz się na wykonanie polewy, koniecznie wykonaj ją z prawdziwej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Aby była nieco mniej gęsta, możesz do niej dodać kilka łyżek śmietany-kremówki. Jeśli zaś połączysz dwa rodzaje – np. deserową z białą, użyj wykałaczki, aby wykonać „sweterkowy” wzór, dzięki któremu przekąska stanie się jeszcze bardziej kusząca. To idealne uzupełnienie lunch boxa czy zestawu przekąsek do pracy. Wystarczy jeden taki batonik, aby zyskać energię i dobry humor – nawet na kilka godzin!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: