Liczba porcji24
Łączny czas:50 min
Przygotowanie:25 min
Oczekiwanie:25 min
Poziom trudności:Łatwe

Jak przygotować babeczki waniliowe z polewą czekoladową?

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 400 gramów mąki
  • 125 gramów drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Dwie łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • Szklanka mleka
  • 100 mililitrów oleju roślinnego
  • 200 gramów czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Przygotuj składniki. Pamiętaj, by wyjąć je odpowiednio wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Do miski dodaj jajka oraz cukier i zacznij ubijanie mikserem. Następnie dodaj mąkę i olej wraz z mlekiem. W końcowym etapie dodaj proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii oraz cukier wanilinowy. Pozostaw ciasto na 15 minut, aby smaki dobrze się połączyły.

  • 2

    Przygotuj papierowe foremki na babeczki. Jeżeli ich nie masz, możesz wysmarować metalowe foremki roztopionym masłem z bułką tartą. Niezależnie od tego, jaką foremkę wybierzesz, pamiętaj, aby wypełnić ją ciastem tylko do połowy. Podczas pieczenia ciasto znacznie urośnie i jeżeli będzie go za dużo, wyleje się i zacznie przypalać, a przygotowanie będzie trzeba zacząć od początku.

  • 3

    Wypełnione foremki umieść w piekarniku, który odpowiednio wcześniej powinien zostać nagrzany do 180 stopni. Babeczki należy piec przez 25 minut. Po upływie tego czasu wyjmij je na kratkę i pozostaw do ostudzenia. Jeżeli chcesz mieć pewność, czy ciasto jest gotowe, wykonaj „test suchego patyczka”.

  • 4

    W kąpieli wodnej przygotuj polewę czekoladową do dekoracji. Wybraną przez Ciebie czekoladę E.Wedel pokrój w drobną kostkę i umieść w czystej, suchej, metalowej miseczce, której średnica będzie większa niż średnica garnka (jeżeli nie masz metalowej miseczki, możesz ją zastąpić garnkiem lub szklaną miseczką). Garnek, napełniony w 1⁄4 wodą, podgrzewaj na wolnym ogniu, a miskę z połamaną czekoladą ustaw bezpośrednio na nim. Pamiętaj, że czekolada nie może mieć bezpośredniego kontaktu z wodą.

  • 5

    Gdy polewa będzie już gotowa, polej nią każdą babeczkę. Na wierzch możesz położyć odrobinę świeżych, pokrojonych w kostkę owoców – doskonale sprawdzą się w tej roli truskawki, kiwi lub winogrona. Pamiętaj, że babeczki z polewą czekoladową i owocami należy przechowywać w lodówce.

Oceń przepis:

Podczas wiosennych i letnich przyjęć szukamy lekkich i  delikatnych deserów. W tym okresie chętniej spędzamy czas na dworze, wyprawiając przyjęcia bądź spędzając wolny czas z rodziną w ogrodzie, w parku lub na działce. W ciepłe dni wolimy prowadzić bardziej aktywny tryb życia, spacerujemy lub jeździmy na rowerach. Przekąski, które spożywa się podczas takich aktywności powinny być więc łatwe w przechowywaniu, wygodne do zjedzenia, a przy tym pyszne.  W takiej roli świetnie sprawdzą się babeczki waniliowe z polewą czekoladową na wierzchu, która sprawi, że będą przepyszne i niezwykle estetyczne!  Udekoruj je świeżymi owocami, aby w pełni cieszyć się smakami wiosny lub lata. Polewa czekoladowa zrobiona z gorzkiej czekolady sprawi, że smak przekąski będzie przy tym niezwykle szlachetny, a sama babeczka waniliowa – wyjątkowo aromatyczna.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: