Przygotuj składniki. Pamiętaj, by wyjąć je odpowiednio wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Do miski dodaj jajka oraz cukier i zacznij ubijanie mikserem. Następnie dodaj mąkę i olej wraz z mlekiem. W końcowym etapie dodaj proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii oraz cukier wanilinowy. Pozostaw ciasto na 15 minut, aby smaki dobrze się połączyły.
Przygotuj papierowe foremki na babeczki. Jeżeli ich nie masz, możesz wysmarować metalowe foremki roztopionym masłem z bułką tartą. Niezależnie od tego, jaką foremkę wybierzesz, pamiętaj, aby wypełnić ją ciastem tylko do połowy. Podczas pieczenia ciasto znacznie urośnie i jeżeli będzie go za dużo, wyleje się i zacznie przypalać, a przygotowanie będzie trzeba zacząć od początku.
Wypełnione foremki umieść w piekarniku, który odpowiednio wcześniej powinien zostać nagrzany do 180 stopni. Babeczki należy piec przez 25 minut. Po upływie tego czasu wyjmij je na kratkę i pozostaw do ostudzenia. Jeżeli chcesz mieć pewność, czy ciasto jest gotowe, wykonaj „test suchego patyczka”.
W kąpieli wodnej przygotuj polewę czekoladową do dekoracji. Wybraną przez Ciebie czekoladę E.Wedel pokrój w drobną kostkę i umieść w czystej, suchej, metalowej miseczce, której średnica będzie większa niż średnica garnka (jeżeli nie masz metalowej miseczki, możesz ją zastąpić garnkiem lub szklaną miseczką). Garnek, napełniony w 1⁄4 wodą, podgrzewaj na wolnym ogniu, a miskę z połamaną czekoladą ustaw bezpośrednio na nim. Pamiętaj, że czekolada nie może mieć bezpośredniego kontaktu z wodą.
Gdy polewa będzie już gotowa, polej nią każdą babeczkę. Na wierzch możesz położyć odrobinę świeżych, pokrojonych w kostkę owoców – doskonale sprawdzą się w tej roli truskawki, kiwi lub winogrona. Pamiętaj, że babeczki z polewą czekoladową i owocami należy przechowywać w lodówce.
Podczas wiosennych i letnich przyjęć szukamy lekkich i delikatnych deserów. W tym okresie chętniej spędzamy czas na dworze, wyprawiając przyjęcia bądź spędzając wolny czas z rodziną w ogrodzie, w parku lub na działce. W ciepłe dni wolimy prowadzić bardziej aktywny tryb życia, spacerujemy lub jeździmy na rowerach. Przekąski, które spożywa się podczas takich aktywności powinny być więc łatwe w przechowywaniu, wygodne do zjedzenia, a przy tym pyszne. W takiej roli świetnie sprawdzą się babeczki waniliowe z polewą czekoladową na wierzchu, która sprawi, że będą przepyszne i niezwykle estetyczne! Udekoruj je świeżymi owocami, aby w pełni cieszyć się smakami wiosny lub lata. Polewa czekoladowa zrobiona z gorzkiej czekolady sprawi, że smak przekąski będzie przy tym niezwykle szlachetny, a sama babeczka waniliowa – wyjątkowo aromatyczna.
Już zagłosowałeś
na ten przepis.
Dziękujęmy za oddany głos
na ten przepis.
Dziekujemy za komentarz !
ZAMKNIJNie udało się dodać komentarza
ZAMKNIJ
DODAJ KOMENTARZ:
KOMENTARZE: