Liczba porcji15
Łączny czas:40 min
Przygotowanie:15 min
Oczekiwanie:25 min
Poziom trudności:Łatwe

Przepis na babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady i nadzieniem dyniowym

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 2 szklanki mąki + 2 łyżki,
  • 1/2 szklanki cukru do wypieków,
  • 100 g cukru brązowego,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 3 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 szklanka mleka,
  • 400 g puree z dyni,
  • 250 ml kremówki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki imbiru.
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    W jednej misce dokładnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier do wypieków, cukier z wanilią i kakao.

  • 2

    W drugiej misce umieść 1 jajko, olej oraz mleko, a następnie połącz suche składniki z mokrymi składnikami. Wymieszaj krótko – tylko do połączenia składników.

  • 3

    Do masy dodaj posiekaną w kostkę czekoladę.

  • 4

    W dzbanku blendera umieść składniki na dyniowe nadzienie. Puree, kremówkę, sok z cytryny, jajka, cukier, sok z cytryny, 2 łyżeczki mąki, przyprawy blenduj do uzyskania jednolitej masy.

  • 5

    Nastaw piekarnik na temperaturę 200oC (termoobieg).

  • 6

    Formę do muffinek wyłóż papilotkami.

  • 7

    Papilotki wypełnij ciastem do 1/3 wysokości, a następnie wyłóż niewielką ilość dyniowego nadzienia i ponownie wylej odrobinę ciasta.

  • 8

    Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut – do suchego patyczka.

  • 9

    Gotowe babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady wyjmij z piekarnika, a następnie wyciągnij z formy – obracając do góry dnem.

  • 10

    Jeszcze ciepłe muffinki poukładaj na kratce i wystudź.

  • 11

    Wystygnięte babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady możesz udekorować – tutaj masz pełną dowolność. Świetnie sprawdzi się bita śmietana, krem śmietankowy, a nawet polewa czekoladowa.

Oceń przepis:

Babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady z nadzieniem dyniowym to propozycja wypieku na każdą okazję. Swój wyjątkowy i ciekawy smak zawdzięczają wnętrzu – stanowią alternatywę dla muffinek z nadzieniem budyniowym, serowym czy marmoladowym. Ciężko się im oprzeć – zachwycają swoją miękkością i puszystością. A delikatnie chrupiąca skórka wprost rozpływa się w ustach. Będą smakować zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Bardzo szybko znikają z patery, dlatego warto od razu przygotować podwójną porcję.

Takie babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady i dyniowym nadzieniem możesz przygotować na Halloween – szczególnie, jeśli udekorujesz je w sposób nawiązujący do tego amerykańskiego zwyczaju. Na pewno zrobią furorę – nie tylko pod względem walorów smakowych, ale i wizualnych.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: