Liczba porcji2
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:45 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Średnie

Aksamitny mus karmeLovy z żurawinową galaretką

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • Karmelowa - 1 tabliczka czekolady karmeLova z cisteczkami E.Wedel
  • 3 łyżki kandyzowanej żurawiny
  • 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • Amerykanki - 2 ciastka Amerykanki E.Wedel
  • 1 łyżeczka masła
  • 0,5 łyżeczki karobu
  • Czekolada gorzka - 2 paski czekolady gorzkiej E.Wedel
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Żurawinę kroimy na drobne kawałki, zalewamy winem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia rozsmarowujemy galaretkę w kształcie prostokąta na pergaminie, wkładamy do lodówki na ok. 20 min. do stężenia.

  • 2

    Czekoladę karmeLovą z ciasteczkamy łamiemy na kostki, roztapiamy w kąpieli wodnej.

  • 3

    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy roztopioną czekoladę karmeLovą szybko łącząc ze sobą. Mus wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

  • 4

    Ciasteczka Amerykanki kruszymy i łączymy z roztopionym masłem i karobem. Układamy w prostokąt, węższy niż galaretka z żurawiny, schładzamy.

  • 5

    Schłodzony mus układamy razem z winną galaretką żurawinową, ciasteczkiem oraz dekorujemy gorzką czekoladą.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: