Liczba porcji2
Łączny czas:30 min
Przygotowanie:15 min
Oczekiwanie:15 min
Poziom trudności:Łatwe

Fondant z czekoladą karmelową i solą.

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Karmelowa - 50g czekolady karmelowej Wedel
  • 50g masła + 1 łyżka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50g cukru
  • 50g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie kokilki smarujemy masłem, robiąc to od dołu ku górze pionowymi paskami) i posypujemy cukrem pudrem po ściankach. Wstawiamy do lodówki.

  • 2

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wraz z masłem i odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie jajko i żółtko ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy mąkę i chwilę mieszamy. Dodajemy esencje waniliową, masę czekoladową, sól i dokładnie mieszamy.

  • 3

    Gotową masę przelewamy do kokilek i wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut. Fondanty będą gotowe, gdy ich góra będzie matowa a brzegi będą odchodzić od foremki

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Krzysztof Nieznalski 13 marca 2016 18:26
    Szary wieczór, na zewnątrz pada, Zjeść coś pysznego - jedyna rada. Pierwsza myśl - to oczywiste - czekolada, Mleczna, karmelowa czy biała - na chandrę każda się nada. Zostaje tylko wybór deseru Lecz ze stroną Wedla nie będzie z tym problemu. Znalazłem przepis na fondant karmelowy, Na sam widok zdjęć zawrót głowy gotowy. Deser ma być do podania w pół godziny I już ugościć można członków rodziny. Przygotowanie to nic trudnego (Nawet dla zwykłego laika kuchennego)! Po wyjęciu z piekarnika aż ślinka cieknie, Każdy do stołu czym prędzej biegnie Deser wspaniały, chrupiący z zewnątrz I z płynną lawą karmelową wewnątrz. Niczego zmieniać w nim nie trzeba, Zjedzenie go to podróż prosto do nieba. Przepis z całą pewnością do powtórzenia Bo jest to deser godny szczerego polecenia! :)