Następne
Wróć do listy porad

Sernik waniliowy z delikatnym musem czekoladowym

Sernik waniliowy z musem czekoladowym zaskakuje swoją delikatnością. Przypomina w smaku pyszną i lekką chmurkę, która rozpływa się na języku i subtelnie drażni podniebienie. Jeden kawałek ciasta wystarczy, aby się odprężyć, zrelaksować i oddać na chwilę odrobinie przyjemności. Choć przygotowanie tego deseru zajmuje kilka godzin, z pewnością nie pożałujesz, bo efekt jest tego warty.

Przygotowanie sernika należy podzielić na dwa etapy: wykonanie warstwy serowej oraz przyrządzenie musu czekoladowego. Jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu, możesz rozdzielić pracę na dwa dni. Ten deser świetnie sprawdzi się jako klasyczny poczęstunek dla gości, ale także jako tort na ważną uroczystość. Wystarczy tylko, że przygotujesz go w tortownicy i zadbasz o odpowiednie dekoracje.

Sernik to klasyczny, polski deser uwielbiany przez większość osób. Aby zażegnać odwieczny spór o to, czy ciasto powinno mieć rodzynki, czy nie, sięgnij po wersję z… musem czekoladowym. To doskonała propozycja na letni wieczór, a także ma zimowe popołudnie. Dowiedz się, jak przyrządzić ten deser, aby miał idealną konsystencję.

Zadbaj o:
  • CIEPŁE SKŁADNIKI DO WARSTWY SEROWEJ

    Wszystkie produkty potrzebne do wykonania sernika powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu z łatwością utrzesz masło na puch, cukier się rozpuści, a jajka i twaróg nie zetną zbyt szybko po włożeniu do pieca. Jest to także ważne, aby nie powstały grudki z budyniu. Ciepłe składniki lepiej łączą się ze sobą, co pozwala na dokładne wymieszanie produktów na serową masę.

  • DOSKONAŁE WYPIECZENIE SERNIKA

    Idealny sernik jest przyrumieniony na zewnątrz i ścięty w środku. Taki efekt uzyskasz, piekąc ciasto w temperaturze 170℃. Pamiętaj, żeby nie otwierać piekarnika, kiedy sernik jest w środku. Nagły spadek ciepła może sprawić, że wypiek spektakularnie opadnie, a na środku powstanie wgłębienie. Jeśli zauważysz, że ciasto zbyt mocno się przypieka, obniż delikatnie temperaturę. Po upieczeniu sernika, wyłącz piec i pozostaw deser w środku na 15 minut. Następnie otwórz drzwiczki i odczekaj 15 minut.

  • ROZPUSZCZENIE WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW MUSU CZEKOLADOWEGO

    Mus czekoladowy powinien być gładki i kremowy. Aby tak było, musisz dobrze rozpuścić wszystkie składniki. Czekoladę najłatwiej rozgrzać w kąpieli wodnej. Dzięki temu stale będziesz mógł kontrolować jej temperaturę. Kiedy będzie gładka, dodaj pokrojone masło i mieszaj do momentu, aż będziesz mieć pewność, że składniki dobrze się połączyły.

  • DŁUGIE SCHŁODZENIE MUSU

    Po wymieszaniu wszystkich składników przełóż mus czekoladowy na wystudzone ciasto i umieść deser w lodówce na minimum godzinę, ale najlepiej na całą noc. Dzięki temu krem zastygnie i będzie miał doskonałą konsystencję po pokrojeniu. Więcej szczegółów na temat przyrządzania musu znajdziesz tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/.

Uważaj na:
  • GRUDKI SERA

    Sekret idealnego sernika drzemie w prawidłowo przygotowanym serze. Powinien być co najmniej dwukrotnie zmielony, aby przyrządzone ciasto było kremowe i doskonale gładkie. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się popularne produkty w wiaderkach. Jeśli uważasz, że ser nie jest odpowiednio przygotowany, możesz go dodatkowo zblendować lub zmiksować.

  • ZBYT DŁUGIE MIKSOWANIE SERA

    Miksowanie sera powinno trwać krótko – tylko do połączenia składników. W przeciwnym razie doprowadzisz do nadmiernego napowietrzenia, co będzie skutkować szybkim wyrośnięciem i opadnięciem ciasta.

  • TEMPERATURĘ W PIEKARNIKU

    Stała temperatura w piekarniku jest niezwykle ważna, aby ciasto mogło dobrze się upiec w środku. Rozgrzej piec do pożądanej wartości za pomocą funkcji termoobiegu. Dzięki temu gorące powietrze otuli Twój sernik i sprawi, że równomiernie się upiecze.

  • ZWARZENIE SIĘ MUSU

    Mus czekoladowy jest bardzo delikatny. Wystarczy nieostrożny ruch, aby produkty się zwarzyły. Możesz tego uniknąć. Pamiętaj o tym, żeby schłodzić rozpuszczoną czekoladę zanim dodasz do niej żółtka, inaczej jajko się zetnie. Białka ubij na sztywną i lśniącą pianę. Aby zachować jej puszystość, dodawaj ją partiami do czekoladowo-jajecznej mieszanki. Jeśli dodasz wszystko zbyt szybko, piana opadnie, mus się nie zetnie, a ciasto rozpłynie po pokrojeniu.