Następne
Wróć do listy porad

Kruche ciasteczka czekoladowe z płynnym wnętrzem

Kruche ciastka czekoladowe to deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Doskonale smakuje latem w towarzystwie pysznych lodów, a także zimą zamiast tradycyjnych pierniczków. To ulubiony przysmak czekoladoholików, dlatego musisz koniecznie nauczyć się go przygotowywać! Ciasteczka czekoladowe z płynnym wnętrzem zachwycą wszystkich gości i z pewnością szybko znikną ze stołu.

Przygotowanie tego deseru zajmie Ci kilkanaście minut. Do jego zrobienia potrzebujesz prostych składników, w tym mąki, jajek, masła, proszku do pieczenia, kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, cukru, mleka i Czekolady Mocno Mlecznej E.Wedel. Tylko tyle wystarczy Ci do wykonania tego smakołyku. Dowiedz się, o czym pamiętać.

Czekolada w czekoladzie – czy istnieje lepsze połączenie smaków? Kruche ciasteczka z płynnym wnętrzem to doskonała propozycja na przyjęcie lub jako dodatek do popołudniowej kawy. Chcesz nauczyć się samodzielnie je przygotowywać? Poznaj tajemnice doskonałych ciasteczek czekoladowych z płynnym nadzieniem.

Zadbaj o:
  • ROZPUSZCZENIE MASŁA I CUKRU

    Przygotowanie ciasteczek rozpocznij od rozpuszczenia masła. Podgrzewaj tłuszcz na niewielkim ogniu, aby stale kontrolować jego temperaturę. Nie możesz dopuścić do wrzenia, ponieważ wtedy masło się przypali. Kiedy tłuszcz będzie płynny i lekko wystygnie, wsyp cukier i intensywnie wymieszaj składniki do momentu, aż kryształki się rozpuszczą. Możesz także sięgnąć po cukier puder – łatwiej go połączyć z masłem.

  • PRZESIANIE SUCHYCH SKŁADNIKÓW

    Mąkę i kakao dodaj na końcu, jednak zanim wsypiesz je do pozostałych składników, najpierw przesiej produkty przez sitko. Dzięki temu napowietrzysz mieszankę, przez co ciastka będą lżejsze i bardziej kruche. To także prosty sposób na to, żeby pozbyć się grudek surowej mąki w cieście.

  • DOBRE WYMIESZANIE PRODUKTÓW

    Po dodaniu wszystkich składników do miski musisz dobrze je połączyć. Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką. Podczas mieszania zwróć uwagę, czy mąka nie pozostała na dnie naczynia. Masz problem z połączeniem składników, bo ciasto zbyt mocno oblepiło łyżkę? Dokończ ugniatanie składników ręką. Gotowa masa powinna być gładka, elastyczna, delikatnie lśniąca oraz ma swobodnie odchodzić od dłoni.

  • ODPOWIEDNI KSZTAŁT CIASTECZEK

    Jeśli nie chcesz przypalić ciastek podczas pieczenia, musisz zadbać o to, aby każde miało taką samą wielkość. W tym celu odmierz takie same porcję masy łyżką, a następnie uformuj z nich kulki, lekko rozpłaszcz dłonią i na środek połóż kostki czekolady. Zawiń je z powrotem w ciasto i tak przygotowane kulki ułóż w sporej odległości od siebie. Pod wpływem temperatury, ciasteczka rozpłaszczą się, a czekolada w środku rozpuści się.

Uważaj na:
  • GRUDKI W CIEŚCIE

    Idealne kruche ciasteczka nie mogą mieć w środku grudek surowej mąki czy masła. Dlatego zadbaj o całkowite rozpuszczenie tłuszczu i dokładnie wymieszanie wszystkich składników. Zwróć również uwagę na temperaturę rozpuszczonego masła, ponieważ zbyt gorące zaparzy mąkę i ugotuje jajka, co przyczyni się do powstania grudek.

  • RODZAJ CZEKOLADY

    Uwielbiasz Czekoladę Lekko Gorzką 50% E.Wedel? A może wolisz tę o zawartości 80% kakao? W przypadku ciasteczek lepiej sprawdzi się wersja mleczna lub biała. Szybko się roztapiają i wolniej zastygają, co ma ogromne znaczenie dla sukcesu wypieku. Gorzkie czekolady lepiej sprawdzają się np. w polewach.

  • TEMPERATURĘ PIEKARNIKA

    Rozgrzej piec do 160℃. Użyj programu termoobiegu, aby ciepłe powietrze dotarło w każdy kąt piekarnika. Zbyt niska temperatura wewnątrz pieca sprawi, że ciastka się rozpłyną, ale czekolada się nie rozpuści. Natomiast za gorące powietrze spali przygotowany wypiek. Tylko w odpowiednio rozgrzanym piecu ciasteczka nieco się rozpłaszczą i zarumienią na zewnątrz, a ukryta wewnątrz czekolada będzie miała idealną konsystencję.

  • GORĄCE WNĘTRZE CIASTECZEK

    Kruche ciastka z płynnym wnętrzem doskonale smakują na ciepło, ale mają jedną wadę – gorące nadzienie, którym łatwo się poparzyć. Dlatego po wyłączeniu pieca, wyłóż wypiek na kratkę i pozostaw go na kilkanaście minut. Ciasto w tym czasie wystygnie i nabierze odpowiedniej konsystencji. Po dwóch godzinach, wnętrze ciasteczka może nieco zastygnąć, jednak otulone ciastem, z pewnością nadal pozostanie doskonale miękkie.