Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić sernik wiedeński

Miasto rodzinne cesarza Franciszka Józefa do dnia dzisiejszego słynie ze wspaniałej architektury. Dawna stolica cesarstwa Habsburgów była miejscem, gdzie ścierało się wiele kultur: niemiecka, węgierska, czeska czy polska. W tym państwie przez wiele wieków, ludzie z rodzin o odmiennych tradycjach i zwyczajach, byli w stanie ze sobą współistnieć. Stabilne państwo pozwalało żyć w dostatku jego obywatelom, a mnogość nacji sprawiło, że tamtejsza kuchnia również była poddana wielu wpływom i wykształciła niejedno ciekawe danie.

Chcemy podzielić się z Tobą przepisem, którego słodycz i szlachetność zadowoli każde podniebienie! Wszak nie samym walcem Wiedeń słynie. Kremowy sernik Wiedeński stanie się Twoim popisowym daniem. Deserem, który na stałe zagości na Twoim stole. 

Sprawdź również:

Przepis na sernik z białą czekoladą

Przepis na krem czekoladowy do tortu

Przepis na czekoladę do picia

Przepis blok czekoladowy

Przepis na polewę czekoladową

Przepis na suflet czekoladowy

Share:

Zadbaj o:
  • Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

    • 1000 gramów twarogu tłustego • 5 jajek • 20 gram mąki pszennej • 20 gram mąki ziemniaczanej • 170 gram cukru • 100 gram masła • Dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego • Opcjonalnie: rodzynki Do wykonana polewy: 90 gramów białej czekolady E.Wedel (jedna tabliczka), 40 gramów masła

  • Idealnie zmielony twaróg

    Przygotuj maszynkę do mielenia. Użyj najmniejszych oczek. Twaróg w temperaturze pokojowej, zmiel trzykrotnie, tak aby nie było grudek, a jego struktura stanie się bardziej kremowa.

  • Stopniowe dodawanie składników

    W wysokiej miseczce zacznij ucierać masło z cukrem. Połączone składniki powinny utworzyć jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając zawartość miski. Po wbiciu ostatniego jajka i połączeniu składników, stopniowo dodawaj zmielony wcześniej twaróg, cały czas miksując. W kolejnym etapie przesiej do masy obie mąki oraz dolej ekstraktu waniliowego. Powstałą masę przelej do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej wpierw papierem do pieczenia.

  • Sekret pieczenia

    Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Włóż do niego formę z ciastem, po czym zmniejsz temperaturę pieczenia do 150 stopni. Sernik należy piec przez półtorej godziny (opcja: góra/dół, najlepiej bez włączonej funkcji termoobiegu). Po upływie tego czasu, otwórz drzwi piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. W ten sposób nie narazisz swojego ciasta na gwałtowny spadek temperatury i dzięki temu ciasto nie opadnie. Jak tylko ciasto wystygnie włóż je do lodówki.

  • Polewę o idealnej konsystencji

    Białą czekoladę E.Wedel pokrój w drobną kostkę i umieść w metalowej lub szklanej miseczce o średnicy większej niż średnica garnka. Garnek napełniony w 1⁄4 wodą podgrzewamy na wolnym ogniu, a miskę z czekoladą stawiamy na nim. Pamiętaj, że czekolada nie może mieć bezpośredniego kontaktu z wodą. Dodaj masło i jak tylko składniki się rozpuszczą, wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskaną masą polewamy wystudzony sernik i wkładamy deser z powrotem do lodówki, aby polewa stężała.

Uważaj na:
  • Rodzynki

    Istnieje odwieczny spór czy dodawać rodzynki do sernika, czy też tej czynności zaniechać. My pozostawiamy wybór Wam, jednak dodanie rodzynek może znacznie utrudnić uzyskanie idealnie puszystej masy. Jeżeli ktoś nie wyobraża sobie sernika bez rodzynek – powinien dodać je podczas miksowania.