Następne
Wróć do listy porad

Jak upiec idealną babkę drożdżową?

Unikasz jednak babki ze względu na problematyczne ciasto drożdżowe? Już nie musisz – sprawdź nasz przepis na babkę drożdżową, która zawsze wychodzi!

Babka drożdżowa to prawdziwa królowa wielkanocnego stołu. Bez tradycyjnego wypieku trudno wyobrazić sobie święta, zwłaszcza że babka wielkanocna kusi nasze zmysły zapachem już w trakcie pieczenia. Nic dziwnego, że miękkiej, wilgotnej i puszystej babce trudno się oprzeć.

Share:

Zadbaj o:
  • Długie wyrabianie ciasta

    Długotrwałe wyrabianie ciasta to kluczowy element przygotowywania babki drożdżowej. Dzięki wyrabianiu, ciasto staje się porowate i elastyczne. To z kolei przekłada się na jego miękkość i wilgotność podczas degustacji przy świątecznym stole.

  • Pokojową temperaturę składników

    Wszystkie składniki podane w przepisie na babkę drożdżową powinny mieć pokojową temperaturę. Najlepszy efektu uzyskasz, sięgając po świeże drożdże, mąkę typ 500, mleko w temperaturze 37 stopni, dobrej jakości masło i jajka ze sprawdzonego źródła.

  • Ustawienie odpowiedniej temperatury

    Optymalna temperatura pieczenia babki drożdżowej wynosi 170-180 stopni. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że babka zacznie się przypalać i nie wyrośnie. Babka wielkanocna upieczona w zbyt niskiej temperaturze będzie z kolei blada i przesuszona.

  • Wyrastanie ciasta na babkę wielkanocną

    W przypadku babki wielkanocnej, możesz zastosować dwa sposoby jej wyrastania. Pierwszy z nich, w cieple, zakłada pozostawienie przykrytego ściereczką ciasta w ciepłym miejscu na czas podwojenia objętości. Możliwe jest również wyrośnięcie ciasta w lodówce. Choć zajmuje nieco więcej czasu, chroni ciasto przed przesuszeniem, co znajduje odzwierciedlenie w lepszym smaku babki drożdżowej po upieczeniu.

Uważaj na:
  • Kruszenie się babki wielkanocnej

    Idealna babka wielkanocna powinna być zbita i wilgotna. Co sprawia, że czasem ciasto się kruszy? Wszystko za sprawą niewystarczającego wyrobienia ciasta. Im dłużej ono trwa, tym lepsze związanie glutenu, który wiąże ciasto i odpowiada za jego odpowiednią konsystencję po upieczeniu. Winna może być również zbyt duża ilość użytej mąki lub zbyt długi czas wyrastania ciasta.

  • Suchą babkę drożdżową

    Sucha babka drożdżowa budzi wiele obaw, zwłaszcza w okresie świątecznym, gdy chcemy podać naszym gościom jak najlepsze wyroby. Zbytnie przesuszenie baby drożdżowej może wynikać ze zbyt długiego wyrastania ciasta, podsypania ciasta zbyt dużą ilością mąki lub zbyt niską temperaturą pieczenia, która wydłużyła czas, jaki babka spędziła w piekarniku.

  • Babkę drożdżową, która pęka

    Pękanie babki drożdżowej jest jednym z najczęstszych problemów występujących podczas jej pieczenia. Jak zrobić babkę drożdżową bez nieestetycznych pęknięć? Uważaj na dobranie odpowiedniej temperatury pieczenia – zbyt wysoka może sprawić, że babka zacznie pękać. Zdarza się, że zbyt krótki czas wyrastania ciasta sprawia, że znajdujące się w nim gazy powodują pękanie babki drożdżowej.