Następne
Wróć do listy porad

Jak upiec idealną babkę drożdżową?

Babka drożdżowa to prawdziwa królowa wielkanocnego stołu. Bez tego tradycyjnego wypieku trudno wyobrazić sobie święta, zwłaszcza że babka wielkanocna kusi nasze zmysły zapachem już w trakcie pieczenia. Podpowiadamy, jak długo piec ciasto drożdżowe, w jakiej temperaturze i jakich błędów nie popełniać, aby ciasto wyszło idealnie!

Być może ze względu na problematyczne ciasto drożdżowe, podczas świątecznych spotkań jedliście kupne ciasto? Już nie musisz bać się przygotowań – sprawdź nasz przepis na babkę drożdżową, która zawsze wychodzi i zastosuj się do naszych porad.

 

Trudno się oprzeć miękkiej, wilgotnej i puszystej babce, prawda? Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować babkę drożdżową w czekoladzie z skórką pomarańczową, sprawdź nasz przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/babka-drozdzowa-w-czekoladzie-z-skorka-pomaranczowa/. A teraz czas na porady!

 

 

Zadbaj o:
  • DOBRE WARUNKI WYRASTANIA CIASTA

    W przypadku babki wielkanocnej, możesz zastosować dwa sposoby wyrastania ciasta. Pierwszy z nich to sposób „w cieple” i polega na pozostawieniu przykrytego ściereczką ciasta w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość. Możesz się także pokusić o próbę wyrośnięcia ciasta w lodówce, wstawiając miskę przykrytą ściereczką do chłodziarki. Choć zajmuje to nieco więcej czasu (ok. 12 godzin), chroni ciasto przed przesuszeniem, co potem wpływa na jeszcze lepszy smak babki drożdżowej.

  • POKOJOWĄ TEMPERATURĘ SKŁADNIKÓW

    Wszystkie składniki na babkę drożdżową, zanim zaczniesz je ze sobą łączyć, powinny mieć pokojową temperaturę. Najlepszy efektu uzyskasz, sięgając po świeże drożdże, mleko o temperaturze ok. 25 st. C, miękkie masło i jajka ze sprawdzonego źródła.

  • DŁUGIE WYRABIANIE CIASTA

    Długotrwałe wyrabianie ciasta to kluczowy element przygotowywania babki drożdżowej. Dzięki wyrabianiu, ciasto staje się porowate i elastyczne. To z kolei przekłada się na końcową miękkość i wilgotność deseru. Zarezerwuj więc sobie na ten element procesu dłuższą chwilę!

Uważaj na:
  • PĘKANIE BABKI DROŻDŻOWEJ

    Pękanie babki drożdżowej jest jednym z najczęstszych problemów występujących podczas jej pieczenia. W tym wypadku winowajcą także jest nieodpowiednia temperatura pieczenia. Gdy jest ona zbyt wysoka, babka może zacząć pękać. Zdarza się również, że problemem jest zbyt krótki czas wyrastania ciasta sprawia. Gdy ciasto wyrasta zbyt krótko, podczas pieczenia nadal znajdują się w nim gazy, które powodują pękanie babki drożdżowej.

  • PRZESUSZENIE BABKI DRODŻOWEJ

    Zbytnie przesuszenie babki może wynikać ze zbyt długiego wyrastania ciasta, podsypania ciasta zbyt dużą ilością mąki lub zbyt niskiej temperatury pieczenia. Niska temperatura znacznie wydłuża czas, jaki babka musiałaby spędzić w piekarniku, co spowodowałoby jej nadmierne wysuszenie. Właśnie dlatego trzymanie się 170-180 st. C jest tak ważne!

  • KRUSZENIE SIĘ BABKI WIELKANOCNEJ

    Idealna babka wielkanocna powinna być zbita i wilgotna. A co sprawia, że czasem ciasto się kruszy? Zazwyczaj winowajcą jest niewystarczające wyrobienie ciasta. Im dłużej ono trwa, tym lepiej! Zarezerwuj sobie na to przynajmniej 15 minut. Opracowywany w ten sposób gluten zwiąże ciasto i odpowiada za jego odpowiednią konsystencję po upieczeniu. Winowajcą może być również zbyt duża ilość mąki.

  • USTAWIENIE ODPOWIEDNIEJ TEMPERATURY

    Temperatura pieczenia ciasta drożdżowego powinna wynosić 170-180 st. C. Jest to optymalna temperatura pieczenia, której nie wolno przekraczać. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że babka zacznie się przypalać i nie wyrośnie. Próba upieczenia babki wielkanocnej w zbyt niskiej temperaturze sprawi z kolei, że wyjdzie ona blada i przesuszona.