Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić babeczki z czekoladą i owocami?

Przepisów na babeczki jest wiele. Niektóre wymagają dużego nakładu pracy i czasu, zaś inne – niekoniecznie. Sprawdź, jak zrobić pyszne babeczki z owocami i zachwyć swoich gości, zarówno tych małych, jak i dużych.

Co może się sprawdzić idealnie jako słodka przekąska podczas różnego rodzaju imprez okolicznościowych? Naszym zdaniem, w takiej sytuacji perfekcyjnym rozwiązaniem będą pięknie wyglądające babeczki czekoladowe lub muffinki czekoladowe! Słodkie przekąski tego rodzaju  często towarzyszą imprezom dla dzieci, dlatego warto postarać się, aby do organizmów maluchów dostarczone zostało trochę witamin – w najsmaczniejszym możliwym wydaniu. Najłatwiej to zrobić dodając do słodyczy odrobinę owoców. W ten sprytny sposób można przemycić witaminy. Owoce także sprawią, że słodka przekąska będzie miała unikalny, orzeźwiający smak. Niezależnie od tego, czy babeczki trafią na stół dzieci, czy dorosłych – będą cieszyć się ogromną popularnością. 

Sprawdź również:

Przepis na sernik z białą czekoladą

Przepis na krem czekoladowy do tortu

Przepis na czekoladę do picia

Przepis blok czekoladowy

Przepis na polewę czekoladową

Przepis na suflet czekoladowy

Share:

Zadbaj o:
  • Potrzebne składniki

    Aby wykonać ciasto, musisz przygotować: • 170 gramów mąki pszennej • 40 gramów masła • 40 gramów cukru pudru • Jedno żółtko • Szczyptę soli Do nadzienia potrzebujesz: • 100 gramów czekolady mlecznej E.Wedel • 100 mililitrów śmietany 30% Dodatkowo: Do położenia na wierzch owoce, mogą być: borówki, maliny, jeżyny, jagody.

  • Odpowiednio przygotowaną stolnicę

    Zacznijmy od wykonania babeczek na kruchym cieście. Przygotuj stolnicę, na którą należy przesiać mąkę oraz cukier. Następnie dodaj zimną kostkę masła i zacznij siekać ją nożem. Gdy kawałki masła będą wielkości około 2 cm, dodaj żółtka i siekaj wszystko do momentu, aż całość będzie miała mniej więcej strukturę kaszy. Wtedy szybko zagnieć ciasto. Jak będzie miało zwartą strukturę, zawiń je w folię i włóż do lodówki na minimum dwie godziny. Ciasto może też spokojnie odpoczywać całą noc w lodówce.

  • Suszony groch lub fasolę

    Ciasto wyjmij z lodówki na stolnicę posypaną mąką, rozwałkuj na grubość około centymetra, włóż do formy nasmarowanej masłem i nakłuj widelcem. Użyj małych foremek na babeczki. Tak przygotowane ciasto schowaj z powrotem do lodówki. Nastaw piekarnik na 180 stopni (program góra/dół), a gdy się nagrzeje wyjmij ciasto z lodówki, nakryj folią aluminiową i wysyp suszony groch lub fasolę, żeby nie odkształciło się podczas pieczenia. Piecz około 15 min., a następnie wyjmij i pocz

  • Odpowiednio rozpuszczoną czekoladę

    Czekoladę pokrój w drobną kostkę i umieść w czystej, suchej, metalowej miseczce, takiej, której średnica będzie większa niż średnica garnka (jeżeli nie masz metalowej miseczki, możesz ją zastąpić garnkiem lub szklaną miseczką). Garnek napełniony w 1⁄4 wodą, podgrzewamy na wolnym ogniu, podczas gdy miskę z czekoladą stawiamy bezpośrednio na nim. Uzyskane nadzienie przelewaj do foremek z kruchego ciasta i poczekaj do wystygnięcia.

  • Owocową dekorację:

    Gdy tylko babeczki osiągną temperaturę pokojową, zacznij wykładać na nie przygotowane wcześniej owoce. Tak przyrządzone babeczki czekoladowe świetnie sprawdzą się na każdym przyjęciu. Dodaj do miseczki śmietanę i jak tylko czekolada się rozpuści, wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

Uważaj na:
  • Rozpuszczanie czekolady:

    Pamiętaj, że czekolada nie może mieć bezpośredniego kontaktu z wodą. Jeżeli dojdzie do kontaktu rozgrzanej czekolady i wody, czekolada po prostu się rozpuści. Właśnie dlatego warto wykonywać kąpiel wodną mlecznej czekolady E.Wedel za pomocą dwóch garnków o różnych średnicach lub garnka i miseczki.

  • Czekolady z dodatkami:

    Czekolady z dodatkami mogą sprawić, że nadzienie babeczek nie będzie idealnie kremowe i jednolite. Właśnie dlatego już w momencie zakupu należy zastanowić się, czy czekolada z kawałkami orzechów czy innymi dodatkami będzie dobrym wyborem. Pełna mleczna czekolada E.Wedel, odpowiednio rozpuszczona, będzie zachwycała zaś głębią smaku i wprowadzała w zachwyt swoją szlachetnością i kremowością.