Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić orzeźwiający koktajl lodowy?

Kiedy żar leje się z nieba, a Ty masz ochotę na coś słodkiego, postaw na pyszny deser w płynnej postaci. Chodzi oczywiście o orzeźwiający koktajl lodowy. Jego przygotowanie potrwa zaledwie kilka chwil, a w efekcie Twoich starań zakochają się wszyscy domownicy.  Zobacz, w jaki sposób go przyrządzić?

Lody latem to smakołyk, którego nie sposób sobie odmówić. Są przyjemnie zimne, a zarazem kremowe i słodkie. W najbardziej upalne dni ten deser może… po prostu za szybko się topić. A skoro tak, lepiej sięgnąć po niego od razu w płynnej postaci. Stąd właśnie pomysł na orzeźwiający koktajl lodowy. Przelany do dużych kieliszków lub wysokich szklanek, świetnie sprawdzi się na domowych przyjęciach czy podczas spotkań ze znajomymi. Za efektownym wyglądem pójdzie fenomenalny smak – spróbuj i przekonaj się. Rezultat Cię zaskoczy, a przygotowanie deseru zajmie Ci parę minut.

Zadbaj o:
  • SKŁADNIKI WYSOKIEJ JAKOŚCI

    Koktajl lodowy to bardzo prosty deser o krótkim składzie. A skoro tak, nawet najdrobniejszy element może zaważyć o tym, jak będzie smakowała całość. Dlatego sięgnij po wysokiej jakości lody o ciekawym smaku. Świetnie sprawdzą się lody Kusząca Wanilia E.Wedel. Warto sięgnąć także po Lody Ptasie Mleczko® Waniliowe z Czekoladą Deserową – drobne kawałeczki czekolady przełamią rutynę!

  • CIEKAWE POŁĄCZENIA SMAKOWE

    Koktajl lodowy powstaje przede wszystkim z mleka i lodów. Właściwie już w tej postaci mógłby zostać zaserwowany na Twoim stole, ale… jeżeli chcesz zachwycić gości, pokuś się o dodanie innych elementów. Doskonałym przełamaniem smaku może być np. dodatek świeżych ziół (!) takich jak mięta czy uzupełnienie deseru o owoce cytrusowe.

  • UMIEJĘTNE POŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW

    Najlepiej do przygotowania koktajlu lodowego sprawdzi się blender kielichowy. Wystarczy, że wrzucisz do niego składniki i… uruchomisz. Ostrza poradzą sobie z gęstymi i dobrze zmrożonymi lodami. Możesz też wykorzystać blender ręczny, a nawet malakser.

  • EFEKTOWNE ZASERWOWANIE DESERU

    Sięgnij po eleganckie, duże kieliszki do czerwonego wina lub po wysokie szklanki do drinków. Udekoruj je, np. zanurzając brzegi szkła w wodzie / syropie smakowym, a następnie w cukrze. Możesz również podawać koktajl lodowy w towarzystwie bitej śmietany oraz sezonowych owoców.

  • WYKORZYSTANIE ODŚWIEŻAJĄCYCH DODATKÓW

    Poza lodami i mlekiem do przygotowania koktajlu wykorzystaj np. owoce cytrusowe, świeżą miętę, kolendrę lub owoce sezonowe – np. czerwone porzeczki, maliny czy agrest lub wiśnie. W każdej wersji efekt „wow” gwarantowany!

Uważaj na:
  • CZAS PRZYGOTOWANIA DESERU

    Aby koktajl lodowy miał idealnie gęstą i kremową konsystencję, nie możesz sobie pozwolić na to, aby przyrządzać go przez długi czas. Zadbaj, aby miksować mleko z lodami przez krótki czas i mieć w zanadrzu wszystkie dodatkowe składniki. Dzięki temu deser nie roztopi się przed podaniem.

  • ODPOWIEDNIĄ TEMPERATURĘ SKŁADNIKÓW

    Lody powinny być dobrze zmrożone, natomiast mleko i pozostałe składniki porządnie schłodzone. W rezultacie cały deser nie będzie się zbyt szybko topił.

  • WŁAŚCIWE PROPORCJE SKŁADNIKÓW

    Na jedną szklankę koktajlu lodowego potrzebujesz ok. 50-60 g lodów i 150 ml mleka. Są to oczywiście orientacyjne proporcje, ponieważ wszystko zależy od tego, jak gęsty ma być powstały deser. Im więcej lodów dodasz, tym bardziej kremowy i zmrożony napój uzyskasz. Jeśli chcesz dodatkowo wzbogacić deser np. orzechami nerkowca bądź owocami – potrzebujesz ok. garść dodatku na jedną szklankę koktajlu.

  • PODANIE KOKTAJLU TUŻ PO PRZYRZĄDZENIU

    Koktajl lodowy najlepiej jest przyrządzić tuż przed jego zaserwowaniem. Jako, że możesz to zrobić w dosłownie kilka minut, po prostu przygotuj wszystkie składniki. Gdy przyjdzie pora, przerzuć je do blendera i zmiksuj. Nie zajmie Ci to więcej niż kilka minut!

  • NALEWANIE DESERU DO SZKLANEK

    Aby uzyskać naprawdę estetyczny efekt, zadbaj o to, aby nie pochlapać brzegów szklanki koktajlem. By tego uniknąć, możesz go np. wlewać do naczynia przez lejek lub wykorzystać naczynie z dzióbkiem. Przelewaj słodki napój powoli, a unikniesz problemów.