Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić pieczeniowy sos czekoladowy?

Sos z nutką słodyczy? W tradycyjnej kuchni polskiej, jak również w kuchni europejskiej, to absolutna klasyka. Zobacz, jak przygotować pyszny pieczeniowy sos czekoladowy oraz sprawdź, do czego będzie pasować.

Sosy z nutką słodyczy, podawane do mięsa, to połączenie, które powróciło do łask w szczególności w ostatnich latach. Najczęściej jednak kojarzone są te, które powstają z dodatkiem owoców – na przykład żurawinowy, wiśniowy czy morelowy. I rzeczywiście, są one bardzo smaczne i w ciekawy sposób przełamują aromat mięsa. To jednak nie koniec możliwości. Jeszcze jednym ciekawym rozwiązaniem jest pieczeniowy sos czekoladowy. Powstaje z dodatkiem wysokiej jakości gorzkiej czekolady. Stworzysz go w prosty sposób.

Zadbaj o:
  • STWORZENIE DOBREJ BAZY DO SOSU

    Skoro ma to być sos pieczeniowy, najlepiej, aby powstał również na bazie wywaru mięsnego. Do jego przygotowania dobrze sprawdzi się np. korpus z kaczki wraz z warzywami: cebulą, marchwią, korzeniem oraz nacią selera. Warto obsmażyć mięso, a następnie zagotować je wraz z warzywami.

  • WYKORZYSTANIE WINA CZERWONEGO

    Należy je dodać do sosu, kiedy ten już nabierze mięsnego aromatu, czyli po ok. 30-50 minutach od rozpoczęcia gotowania bulionu. Wówczas 1 kieliszek dobrego, koniecznie wytrawnego czerwonego wina „podbije” smak i nada mu unikalnego charakteru.

  • UŻYCIE WYSOKIEJ JAKOŚCI CZEKOLADY

    Do przygotowania sosu z tego przepisu najlepiej sprawdzi się czekolada o wysokiej zawartości kakao. Może to być np. czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel, której niezbyt słodki aromat dobrze połączy się z mięsem. Uwaga! Nie przesadź z ilością. Czekolada ma być tu tylko akcentem, a zatem na ok. 200 ml gotowego sosu wystarczą 1-2 kostki!

  • ODPOWIEDNIO DŁUGI CZAS GOTOWANIA

    Z sosem czekoladowym jest tak, że im dłużej się go gotuje, tym staje się bardziej esencjonalny. Absolutne minimum to ok. 45 minut (w tym 30 minut bez wina), jednak warto mu dać nieco więcej czasu na bardzo wolnym ogniu. Aby było łatwiej, to od sosu zacznij przygotowywanie potrawy, która ma być nim polana.

  • POLANIE MIĘSA WŁAŚCIWĄ ILOŚCIĄ

    Możesz delikatnie polać cały kawałek pieczonej kaczki, wieprzowiny czy jagnięciny, zrobić kleks z sosu obok mięsa (dla lepszego efektu estetycznego) lub też podać sos w specjalnej sosjerce – tak, aby każda z osób mogła samodzielnie zadecydować, w jakiej ilości chce skosztować sosu. Decyzja należy do Ciebie.

Uważaj na:
  • DODANIE CZEKOLADY W ODPOWIEDNIM MOMENCIE

    Czekolada powinna trafić do sosu tuż przed jego podaniem – na przykład na minutę przed. To wystarczająco dużo, aby kostki roztopiły się i połączyły z całością, ale nie utraciły wyrazistości. Dlatego nie spiesz się, wrzuć czekoladę do sosu np. chwilę przed przelaniem go do sosjerki!

  • ODPOWIEDNIĄ TEMPERATURĘ SOSU

    Warto go gotować na bardzo małym ogniu – tak, aby się nie przypalił, ani też zbyt szybko nie wyparował. Gdy zaś ustawisz go już na stole, możesz wykorzystać specjalne naczynie (np. kominek do grzanego wina z miejscem na podgrzewacz) – delikatny płomień zapobiegnie utracie przez sos idealnej konsystencji.

  • ODPAROWANIE BULIONU

    Z bulionu mięsnego, przygotowywanego z ok. 1 litra wody, powinna ostatecznie powstać esencja o objętości ok. 200 ml (1 szklanki) – wówczas sos będzie odpowiednio gęsty i aromatyczny. To powód, dla którego trzeba go tak długo gotować. W tym procesie mięso i warzywa „oddadzą” swoje aromaty.

  • ODCEDZENIE SOSU

    Bulion będzie gotował się razem z kośćmi oraz warzywami. Musisz się ich pozbyć przed zaserwowaniem sosu. Korpus kaczy oczywiście wyjmij. Co jednak zrobić z warzywami? Opcjonalnie możesz je zblendować – tak, aby stały się częścią wywaru. Zrób to koniecznie jeszcze przed dodaniem czekolady!

  • PODAWANIE SOSU Z ODPOWIEDNIM TYPEM MIĘSA

    Taki sos będzie doskonale współgrał z kaczką, jagnięciną, a także wołowiną. Możesz go również podać do mięsa z grilla, jak również do dań z innych niż kaczka odmian drobiu. Nie bój się eksperymentować. Czasami najbardziej szalone połączenia są tymi najlepszymi. Spróbuj!